Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten/havsmiljö

Fotoutställningen The overview pågår på sommargågatan på Vasagatan i Västerås.

På sommargågatan kan du se hela världen från ovan

The Overview är en vandringsutställning om människans avtryck på vår jord. Spektakulära högupplösta fotografier tagna på en höjd av 600-800km. Fotoutställningen ”The Overview” har gjort succé i hela världen. Fram till slutet av september kan du uppleva den gratis, först på sommargågatan på Vasagatan och senare på Stora torget.

Västerås stad erbjuder kostnadsfri XRF-mätning av båtbotten

Västerås stad har under flera år arbetat för att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren. Är man osäker på vilket slags färg båten är målad med kan man göra en XRF-mätning. Nytt inför årets båtsäsong är att Västerås stad bjuder på en sådan mätning per båt för båtägare som hyr plats is någon av Västerås stads fritidsbåtshamnar. Erbjudandet börjar att gälla den 3 april.

Lax som passerar fiskräknaren vid Turbinbron.

Stora laxar i faunapassagen

Flera laxar, upp till cirka en meter långa och uppskattningsvis tio kg tunga har under hösten vandrat upp i Svartån via faunapassagen vid Turbinbron i Västerås. Laxarna verkar vara tre honor och en hanne. De största är cirka en meter långa och väger uppskattningsvis cirka tio kg. Åldern uppskattas till fyra-fem år. Med all sannolikhet är de odlade i Älvkarleby och isatta i Stockholms ström.

Johannisbergs våtmarkspark.

Pressvisning Johannisbergs våtmarkspark

Välkomna till en exklusiv pressvisning av Johannisbergs våtmarkspark den 12 oktober kl 10.00. Våtmarksparken är ett stort rekreationsområde för västeråsarna. Den ska dessutom rena dagvatten från västra Västerås och bidra till att förbättra vattenkvaliteten i Mälaren.

Faunapassagen. Arkivbild

Fler fiskar fixar faunapassagen

Förra året vandrade nio aspar upp i Svartån. I år passerade nio aspar faunapassagen på en enda förmiddag. Just nu (den 20 april) står över 40 aspar nedströms Turbinbron och är på gång att simma in i faunapassagen. Förra året vandrade nära 800 fiskar upp i ån, varav 500 sedan återvände ut i Mälaren.

Foto: GreenKayak.

Västerås stad inviger skräpplockar-kajak

I morgon, invigs en speciell skräpplockarkajak i Västerås. Den kommer inom kort att lånas ut gratis till allmänheten, på villkor att paddlaren plockar skräp och dokumenterar det på sociala medier.

Så här är det tänkt att vattenparksanläggningen vid Johannisberg ska se ut. Siffrorna motsvarar provtagningspunkter.

Västerås stad får 2,3 miljoner kronor för att bygga en vattenpark

​Västerås stad har fått 2,3 miljoner kronor i bidrag från Boverket för att anlägga en 15 hektar stor vattenpark i Johannisberg. Vattenparken som ska bli ett grönområde och användas för rekreation ska rena dagvatten från västra Västerås och bidra till att förbättra vattenkvaliteten i Mälaren.

Rödlistad flat dammussla som tagits upp från bottensedimentet i Västerås hamn. Foto: Elin Göthe Nord/Västerås stad.

Rödlistade musslor tas omhand och omplaceras i Västerås hamn

Idag fortsätter arbetet med att ta upp rödlistade musslor i Västerås hamn. Musslorna tas upp och flyttas till Vågholmen vid Öster Mälarstrand som en förberedelse inför att farleden i hamnen ska kunna breddas och fördjupas.

Positiv miljödom för utbyggnad av Västerås och Köpings hamnar

Positiv miljödom för utbyggnad av Västerås och Köpings hamnar

Mark- och miljödomstolen har beviljat Västerås stad och Köpings kommun att muddra i respektive hamn samt behandla muddermassorna. Arbetet genomförs för att öka säkerheten för lastfartyg på Mälaren samt för att kunna ta emot större lastfartyg med större godsvolym. På land förstärks kajerna och får nya spåranslutningar.

En ansökan för friskt och levande vatten i Västerås

Västerås stad och Mälarenergi har skickat in en ansökan om EU-bidrag för åtgärder som ska leda till en friskare och mer levande Mälaren. Åtgärderna är flera och ska bidra till bättre vattenkvalitet i Västeråsfjärden samt skapa möjligheter för fisk och fauna att vandra i Svartån.

Byggstart för Playa del Lögarängen

Lagom till skolavslutningen nästa år ska badstranden vid Lögarängen vara klar. På onsdag, den 16 oktober, börjar därför arbetet med att lägga ut enorma mängder fin sand som ska göra den centrumnära stranden till en njutning för alla badsugna.

Algblomningen har startat i Mälaren

Det varma vädret har lett till att algblomningen i Mälaren har startat och på fredag eftermiddag kom flera rapporter om misstänkta alger i vattnet vid Västerås badplatser. Om vattnet är grönt och grumligt är det stor risk att det finns giftiga alger i vattnet och då bör man undvika att bada.

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås