Gå direkt till innehåll
Lax som passerar fiskräknaren vid Turbinbron.
Lax som passerar fiskräknaren vid Turbinbron.

Nyhet -

Stora laxar i faunapassagen

Flera laxar, upp till cirka en meter långa och uppskattningsvis tio kg tunga har under hösten vandrat upp i Svartån via faunapassagen vid Turbinbron i Västerås.

Laxarna verkar vara tre honor och en hanne. De största är cirka en meter långa och väger uppskattningsvis cirka tio kg. Åldern uppskattas till fyra-fem år.

Med all sannolikhet är de odlade i Älvkarleby och isatta i Stockholms ström där varje år cirka 30 000 laxar och öringar sätts i.

Dessutom har flera laxar vandrat upp i Kolbäcksån.

För den som tänkt sig fiska upp lax till middagen vill vi meddela att i samtliga vattendrag som mynnar i Mälaren är det förbjudet att fiska lax mellan den 15 september och 31 december. Dessutom är det totalt fiskeförbud i faunapassagen.

Fiskeklubben Aspen sköter tillsynen och tillsynen har intensifierats. Straffet för tjuvfiske är dagsböter eller fängelse plus att fiskeredskapen kan tas i beslag.

-Så himla roligt att laxar har hittat upp i Svartån, det var oväntat och det kan bli en riktig sevärdhet för oss här mitt i Västerås. Känns stort!

Det säger Susanna Hansen, vattensamordnare vid Västerås stad. Hon tillägger:

-Nu måste vi vara rädda om laxarna så att de har möjlighet att leka ifred.

Ulf Andersson, avdelningschef för Värme Kraft vid Mälarenergi säger så här om upptäckten av laxar i faunapassagen:

-Att nu lax hittat upp i Turbinbrons faunapassage är fantastiskt roligt! Lax är en fiskart som ställer särskilt höga krav på fiskvägar och faunapassager. Att nu så pass många olika fiskarter och fiskstorlekar hittat upp förbi Turbinbron visar tydligt att faunapassagen presterar väl.

Även en 105 cm lång ål har filmats när den passerade kameran vid Turbinbron. Ålen är rödlistad.

Faunapassagen som invigdes 2019 är ett samarbetsprojekt mellan Västerås stad, Mälarenergi och EU-projektet Life IP Rich Waters.

Länk till fiskräknaren vid Turbinbron
https://fiskdata.se/raknare/live/live.php?locationId=136

För mer information

Susanna Hansen
Vattensamordnare
Västerås stad
021-39 11 23

Ulf Andersson
Avdelningschef Värme Kraft
Mälarenergi
0220-159 17

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås