Gå direkt till innehåll
Faunapassagen. Arkivbild
Faunapassagen. Arkivbild

Nyhet -

Fler fiskar fixar faunapassagen

Förra året vandrade nio aspar upp i Svartån. I år passerade nio aspar faunapassagen på en enda förmiddag. Just nu (den 20 april) har över 40 aspar passerat faunapassagen och ytterligare aspar står på kö nedströms Turbinbron och är på gång att simma in i faunapassagen.

-Att just aspen kommit tillbaka till Svartån är extra roligt eftersom det är en utrotningshotad art. Den har minskat mycket på grund av vandringshinder i vattendrag och brist på rinnande vatten som den behöver för sin lek. Det säger Susanna Hansen, vattensamordnare vid Västerås stad.
Hon tillägger:
-Bygget av faunapassagen är viktigt för att få tillbaka den biologiska mångfalden i Svartån och få mer livskraftiga fiskbestånd. Faunapassagen är också en plats för västeråsare och besökare att lära sig mer om hur fiskvandring fungerar och att lära känna faunan i Svartån.

Förra året vandrade nära 800 fiskar upp i ån, varav 500 sedan återvände ut i Mälaren.

Johan Lind, Mälarenergi Vattenkraft, är också mycket nöjd med att så många aspar tar sig fram till faunapassagen:

-Det är fantastiskt kul att se att aspen återigen passerar Turbinbrons damm. Förra årets resultat på totalt 9 uppvandrande aspar är redan överträffat. Som förra året rör det sig om mycket storvuxna fiskar som tveksamt hade kunnat passera mindre fiskvägar – vilket bekräftar att en rejäl satsning vid Turbinbron var rätt val. Nu återstår att se vad de hittar på – ska de vandra upp till Falkenbergska kvarnen och leka i strömmarna, eller som förra året välja att leka i den konstgjorda forsmiljön i faunapassagen? Vi följer situationen med spänning!

Slow-TV: Se fiskarna passera fiskkameran
https://www.fiskdata.se/raknare/live/live.php?locationId=136

Observera att aspen är fredad från fiske upp till Falkenbergska kvarnen från 1 april till och med 31 maj.

Det är fiskeförbud i faunapassagen året runt. 

Faunapassagen vid Fiskartorget i centrala Västerås invigdes 2019. Ytterligare en faunapassage planeras vid Falkenbergska kvarnen, några hundra meter upp längs Svartån.

För mer info:

Susanna Hansen
Vattensamordnare Västerås stad
021-39 11 23

Johan Lind
Miljöingenjör Mälarenergi Vattenkraft
072-147 01 12

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås