Gå direkt till innehåll
Foto: GreenKayak.
Foto: GreenKayak.

Pressmeddelande -

Västerås stad inviger skräpplockar-kajak

I morgon,  invigs en speciell skräpplockarkajak i Västerås.

Den kommer inom kort att lånas ut gratis till allmänheten, på villkor att paddlaren plockar skräp och dokumenterar det på sociala medier.

 Från och med 1 maj kommer dubbelkajaken kunna lånas och den bokas digitalt på https://bookings.greenkayak.org 
Bokningen öppnar den 16 april.

Tid: 16 april kl 10

Plats: Invigningspaddlingen sker vid Cable park, intill Röda ladan, Lögarängsvägen 3

Paddlar gör Anna Thunell, ordförande i tekniska nämnden tillsammans med Lennart Klaar, lokal städhjälte.

Bakom kajaken står den danska miljöorganisationen GreenKayak. Sedan 2017 tillhandahåller de kajaker som är gratis att låna under två enkla villkor: att skräp plockas och att upplevelsen delas på sociala medier genom hashtagen #GreenKayak.
Sedan 2017 har tiotusentals människor samlat ihop mer än 42 ton skräp i sjöar och vattendrag i Norge, Danmark, Irland och Tyskland och nu har turen kommit till Västerås! 

Varför Green Kayak?

Avfall i naturen är en fråga som berör oss alla och det är vårt gemensamma ansvar att skydda hav, sjöar och vattendrag. Genom GreenKayak byggs ett globalt nätverk där fler får möjlighet till att bidra till en bättre miljö.

Denna kajak är inte den enda lösningen för att minska plastföroreningar och mikroplaster i havet men det uppmanar till lokalt engagemang, bygger samhörighet och broar samt får igång en diskussion.

Hur funkar det?

Från och med 1 maj kommer dubbelkajaken kunna lånas och den bokas digitalt på https://bookings.greenkayak.org/

Bokningen öppnar den 16 april.

Bekräftelsemejlet på bokningen visas upp för personalen på Sjöevent vid Röda Ladan, Lögarängsvägen 3. Där delas paddlar, flytvästar, hink att samla skräp i och skräpplockare ut.

Efter att paddlingen genomförts lämnas kajaken tillbaka och skräpet vägs för att kunna bidra med statistik på hur mycket vi lyckas samla in i Västerås!

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås