Gå direkt till innehåll

Ämnen: Medborgarinflytande

Pressinbjudan till seminarium för allmänheten om konkurrenskraft och tillväxt efter högnivågruppens möte under ordförandeskapet i Västerås

Måndag och tisdag den 27 – 28 mars håller det svenska EU-ordförandeskapet ett av sina möten i Västerås på temat konkurrenskraft och tillväxt. De flesta möten hålls i Bryssel och på Arlanda, men cirka 55 möten hålls ute i landet. De lokala mötena innebär tillfällen för Sverige att visa upp sådant som gör Sverige unikt i EU och världen. Det är positivt att man därför valt Västerås när konkurrenskraf

Media välkomnas till frågestund med Trygghetsrådet

På fredag 10 februari möts representanter från Västerås stad och Polisen för att samverka inom ramen för Trygghetsrådet. Man kommer bland annat att prata om det fördjupade samverkansarbetet kommun/polis, om medborgarlöftet och om trygghetspaketet.
Media är välkomna till en frågestund utanför kommunfullmäktigesalen i stadshuset vid klockan 16.00 fredag 10 februari. Då får ni chansen att ställa f

Stadsfullmäktige samlat för sista gången den 27 mars 1919 innan de nyvalda ledamöterna tillträdde. Idag har vi ett mer jämställt kommunfullmäktige. Av totalt 61 ledamöter är 31 kvinnor. Bildkälla: Fröierska samlingen, Västerås stadsarkiv.

Vi firar 100 år av demokratiska segrar

I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och trettio år sedan som det blev allmän och lika rösträtt. Vägen fram till dess var lång och mötte många hinder. I mars 1919 kunde kvinnor rösta för första gången på allmänna och lika villkor i stadsfullmäktige i Västerås. Vi kommer under oktober och november att uppmärksamma hundraårsjubileet och hur viktigt det är att värna demokratin.

Besök huvudbiblioteket mellan 12 och 29 september och förmedla din åsikt om bibliotek.

Tyck om biblioteket

Hur vill du att framtidens bibliotek ska vara? Den 12-29 september har du som besöker huvudbiblioteket på Biskopsgatan möjlighet att förmedla just dina tankar om framtidens bibliotek. I Hörsalen på huvudbiblioteket finns då en interaktiv utställning som förklarar mer om bibliotekens roll och funktion. Ta chansen och tyck om biblioteket.

I augusti startade förstudien inför ett kommande treårigt projekt om hur dialogen med invånarna kan utvecklas. Då var en delegation från Jinan på besök i Västerås. På lördag åker representanter från Västerås till Kina.

Planerad fortsättning på fruktbart samarbete med Kina

Sedan 2015 har Västerås stad samarbetat med kinesiska Jinan i olika projekt. Staden har beviljats nästan 2,7 miljoner kronor i stöd från Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD). ICLD:s verksamhet finansieras i sin tur av SIDA. Samarbetet handlar om att utveckla invånardialogen och bidraget har täckt kostnaderna för projektgrupp, styrgrupp och förstudie för att bredda samarbetet.

Fram med idéerna – nu är e-förslagen här!

Västerås stad vill göra det lättare för dig och alla andra invånare att komma med förslag och påverka det som händer i kommunen. Därför har vi startat en digital anslagstavla där andra kan kommentera och ”gilla” ditt förslag.

Holland och Belgien på besök i Västerås

I våras åkte en grupp svenska ungdomar till Rotterdam. Resan ingick i EU-projektet Voices of youth. Nu kommer representanter från Holland och Belgien att besöka Västerås för att titta på en del av de verksamheter som arbetar med ungdomar och inflytande här.

Hur ska ungdomar få sina röster hörda?

Den 23 april åker en grupp svenska ungdomar från Ungdomsdialog och here4U på Hahrska gymnasiet till Rotterdam. Resan ingår i EU-projektet Voices of youth, som handlar om att hitta metoder, arbetssätt och viktiga kompetenser för att arbeta med ungdomar så att de kan få sina röster hörda av bland andra politiker och beslutsfattare.

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås