Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mental hälsa

Västerås stad erbjuder en digital och en musikalisk föreläsning under Tillsammansveckan

Västerås stad erbjuder en digital och en musikalisk föreläsning under Tillsammansveckan

Tillsammansveckan för psykisk hälsa är en uppmärksamhetsvecka för psykisk hälsa i Västmanland under vecka 41. Då arrangerar Västerås stads förebyggarcentrum och Region Västmanland, tillsammans med Livsviktiga snack och organisationen Suicide Zero, en digital föreläsning för vuxna med 9–12-åringar i sin närhet. Anhörigcentrum arrangerar en musikalisk föreläsning om livet med autism.

Foto: Västerås stad

Gula vänskapsbänkar i Västerås: ett hej räddar liv.

Vänskapsbänken är symbolen för mod och acceptans. Att tala om hur man mår. Ett samtal läker och stärker, skänker ljus och hopp. Att våga prata om psykisk ohälsa, människa till människa. Ditt hej räddar liv.
”Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så” skriver Hjalmar Gullberg i sin dikt Människors möte. Med de gula bänkarna skapar vi en plats för människor

Hjälp att sluta köpa sex: KAST-mottagning i Västerås

Västerås stad har nu öppnat en mottagning för personer som vill sluta med att köpa sexuella tjänster. Namnet är KAST (för köpare av sexuella tjänster), verksamheten vänder sig till vuxna boende i Västmanland. Behandlingen är helt frivillig och bygger på individuell samtalsbehandling med syftet att få personen att förändra sitt beteende och hitta andra strategier än att köpa sexuella tjänster.

Nationella Anhörigveckan: Välkommen till Anhörigcentrum

Nationella Anhörigveckan: Välkommen till Anhörigcentrum

Nu är det Nationella Anhörigveckan, som instiftades av Anhörigas Riksförbund 2005. ”Med anhörig menas den som stödjer, hjälper eller vårdar någon i sin närhet på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller vanlig ålderdom – och alla anhöriga, om det så är sambo, förälder, barn, vän eller granne, är varmt välkomna till oss på Anhörigcentrum i Västerås”, säger Mona Eriksson, Anhörigkonsulent.

Måltiden och en hållbar utveckling

Onsdag den 17 september bjuds alla medarbetare, chefer och förtroendevalda i Västerås stad in till en föreläsning om måltiden och en hållbar utveckling. Föreläsarna är några av Sveriges populäraste inom hälsa och miljö. Platsen för föreläsningen är Carlforsska skolans scen.

Är hälsa bara för de rika?

Är hälsa bara för de rika?

Är hälsa en livsstil som endast är tillgängligt för en klick välbärgade människor? Zarah Öberg, grundare till sajterna Pigga Barn och Kostkoll är en av talarna på Envisions den 22 och 23 november i Västerås.

Psykisk ohälsa –ett ämne för genforskningen eller en politisk fråga?

Psykisk ohälsa –ett ämne för genforskningen eller en politisk fråga?

Kent Nilsson, med. dr och sociolog arbetar på Centrum för klinisk forskning i Västerås menar på att psykisk ohälsa bland ungdomar går att förebygga om man vet om man har en kort eller lång MAO-A-gen. De pojkar som har en kort variant av denna gen löper större risk för att få alkoholrelaterade problem vid otrygga hemförhållanden. För flickor är det tvärtom.

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås