Gå direkt till innehåll
Västerås stad erbjuder en digital och en musikalisk föreläsning under Tillsammansveckan

Pressmeddelande -

Västerås stad erbjuder en digital och en musikalisk föreläsning under Tillsammansveckan

Tillsammansveckan för psykisk hälsa är en uppmärksamhetsvecka för psykisk hälsa i Västmanland under vecka 41. Som en del av programmet arrangerar Västerås stads förebyggarcentrum och Region Västmanland, tillsammans med Livsviktiga snack och organisationen Suicide Zero, en digital föreläsning för vuxna med 9–12-åringar i sin närhet. Anhörigcentrum arrangerar en musikalisk föreläsning om livet med autism.

-Vi ser att det är viktigt att stärka ungas psykiska hälsa för att nå många positiva effekter i ungas liv. Bland annat förebygger vi våld eftersom psykisk ohälsa och våld är kopplade till varandra, säger Sofie Hedberg, samordnare för våldsprevention på förebyggarcentrum.

Föreläsningen ger dig som förälder eller annan vuxen med en 9–12-åring i din närhet kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Forskning visar att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.

-Vi ville kunna erbjuda en aktivitet till föräldrar som de kan ta del av digitalt, dels för att tillgängliggöra erbjudandet till fler föräldrar, dels för att underlätta vardagspusslet, säger Karin Sällberg, enhetschef på förebyggarcentrum.

Föreläsningen innehåller bland annat information om skyddsfaktorer, psykiska besvär, barns utveckling, verktyg för samtal med barn samt praktiska övningar. Den är cirka 60 minuter lång, därefter finns det möjlighet till frågestund cirka 30 minuter. Ingen förkunskap krävs.

Materialet är helt baserat på boken Livsviktiga snack, som tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare. Den skickas hem till föräldrar som har en nioåring hemma. Boken finns även att ladda ned på www.livsviktigasnack.se.

Livet med autism
Som en del av Tillsammansveckan arrangerar även Anhörigstöd i Västerås stad den musikaliska föreläsningen ”Alldeles underbart autistisk” med Annika Gelin, ackompanjerad av Magnus Andersson, om livet med autism. Det är en berättelse i ord, bild och ton om en familjs omtumlande resa med ”Annorlunda Airlines”. En berättelse om bemötandets betydelse, positiva förväntningars kraft och musikens magiska förmåga att stärka en människa.

Med den här föreläsningen vill Anhörigcentrum sprida kunskap och ge hopp om att livet inte behöver bli sämre för att det tar en annorlunda vändning. Du som stödjer en närstående behöver inte klara allt på egen hand. Anhörigcentrum är en mötesplats för dig som stödjer, hjälper eller vårdar någon i din familj eller närhet.

Programmet för Tillsammansveckan – för psykisk hälsa

Föreläsningen Livsviktiga snack:
Datum: Måndag 7 oktober 2024
Tid: 18.00-19.30
Plats: Digitalt, via Teams
Pris: Gratis
För att kunna se föreläsningen behöver du ha Teams på din dator eller mobila enhet.

Kalenderhändelsen på vasteras.se, med länk till den digitala föreläsningen.

Kontakt, vid frågor om den digitala föreläsningen eller förebyggarcentrum:
Sofie Hedberg, samordnare för våldsprevention, förebyggarcentrum Västerås stad, 021-39 86 54, sofie.hedberg@vasteras.se

Föreläsningen Alldeles underbart autistisk:
Datum: Torsdag 10 oktober
Tid: 15.00-16.00
Plats: Café Mosaic
Pris: Gratis

Kontakt, vid frågor om den musikaliska föreläsningen eller anhörigcentrum:
Anhörigcentrum, anhorigstod@vasteras.se, 021-39 27 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås