Gå direkt till innehåll
Foto: Västerås stad
Foto: Västerås stad

Pressmeddelande -

Gula vänskapsbänkar i Västerås: ett hej räddar liv.

Vänskapsbänken är symbolen för mod och acceptans. Att tala om hur man mår. Ett samtal läker och stärker, skänker ljus och hopp. Att våga prata om psykisk ohälsa, människa till människa. Ditt hej räddar liv.

Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så” skriver Hjalmar Gullberg i sin dikt Människors möte. Med de gula bänkarna skapar vi en plats för människor att sitta ner och prata kring psykisk ohälsa och vi hur mår. Så slå dig ner en stund. Ett hej räddar liv.

-Med sin klara gula färg ska bänkarna fungera som landmärken, väcka en lust att mötas och vara en påminnelse om att vi ska bry oss om varandra och våga prata om psykisk ohälsa, säger Anna Maarit Lind, strateg inom folkhälsa, Västerås stad.

En gul bänk som symbol och mötesplats för mod, acceptans och psykisk ohälsa. I samverkan med Region Västmanland lanserar nu Västerås stad gula vänskapsbänkar på 14 platser i Västerås. En av dessa bänkar går dessutom på en turné runt till stadens bibliotek.

Idén med vänskapsbänkar kommer ursprungligen från Kanada där man sedan 10 år vårdar minnet av studenten Lucas Fiorella som tog sitt liv 2014 efter en depression. Fiorella tog sig ofta tid att prata med klasskamrater och vänner om deras psykiska hälsa, men ingen kände till hur han själv egentligen mådde.

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås