Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nu ska vi bli bäst i Sverige på att ta till vara på ungas idéer och engagemang!

Politiker vill förstå ungas behov och unga vill vara delaktiga och påverka sin situation. Ofta är avståndet stort och vägarna fram till varandra är svåra att hitta. Därför är vi nu extra stolta över att kunna presentera UNIK – en nyutvecklad metod, en plattform och en ungdomspanel som fångar upp idéer och tar vara på engagemang som kan bidra till en långsiktig hållbar utveckling.

Pressinbjudan: Vi bygger hela Västerås

​På byggnadsnämndens möte i morgon torsdag väntas många detaljplanebeslut och bygglovsbeslut med fortsatt inriktning på nya bostäder, men också om badhus, skolor, en kyrka och en industrilokal. Nästan allt som behövs för att bygga en stad/kommun.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern besöker Västerås Yrkeshögskola

Gymnasie- och kunskapslyftsministern besöker Västerås Yrkeshögskola

​Den 10 februari besöker Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), Västerås Yrkeshögskola tillsammans med generaldirektören för Myndigheten för yrkeshögskolan, Thomas Persson. . Ministern kommer att få information om Västerås Yrkeshögskola i allmänhet och om elkraftsutbildningen i synnerhet samt få tillfälle att träffa studerande och ledningsgrupp för utbildningarna.

Fler unga vuxna får chans bli ekonomismarta

För andra året kan unga vuxna i Västerås gå en utbildning för att bli ekonomismart. Utbildningen Ekonomismart hjälper unga vuxna att bli mer medvetna konsumenter, att lära sig göra aktiva val, identifiera risker och skaffa sig verktyg för en hållbar privatekonomi genom livet.
– Förra året var efterfrågan så stor att vi beslutade att bjuda in Ekonomismart och genomföra en utbildning även i år, s

Studerande vid Frimanska. Foto: Pia Nordlander, BildN.

Frimanska flyttar in i Futurum

​Den 6 februari flyttar Frimanska in i Västerås stads nya lärcentrum Futurum på Ingenjör Bååths gata 17. Futurum ska skapa ”en väg in” för alla vuxenstuderande i Västerås. Frimanska blir en av flera verksamheter i Futurum, där du även hittar VUC (Vuxenutbildningscentrum), Jobbcentrum och Arenan, som ansvarar för kommunens aktivitetsansvar för ungdomar i åldern 16-19 år.

Elever på Edströmska. Foto Pia Nordlander, BildN.

Edströmska ger motorbranschen kompetens för framtiden

Edströmska i Västerås, är en av fyra pilotskolor som valts ut för certifiering inom Motorbranschcollege i maj 2017. Motorbranschcollege är ett initiativ från Motorbranschens Yrkesnämnd som syftar till att stärka kompetensförsörjningen för framtiden. - Jag är stolt över att vi får vara med att utveckla idén och göra Motorbranschcollege till verklighet, säger rektor Peter Stenberg.

Några av eleverna i Serendipity Café. Foto Rudbeckianska

Serendipity Cafe för samman språkintresserade elever på Rudbeckianska

​I höstas startades klubben Serendipity Café på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Målet med klubben är att elever som gillar och är duktiga i engelska ska få en chans att ses regelbundet och ytterligare utvecklas inom ämnet engelska, samtidigt som de genomför roliga gemensamma aktiviteter.

Elever på Rudbeckianska gymnasiet. Foto Pia Nordlander.

Internationella besök från flera länder på Rudbeckianska

Rudbeckianska gymnasiet har många internationella samarbeten och får regelbundet besök av ungdomar från andra länder, något som är mycket uppskattat. Vecka 5 och 6 har till exempel Naturvetenskapliga programmet besök från sina vänskolor i såväl Jerusalem och Beijing men även andra program tar emot internationella besök under dessa veckor.

Elever vid Rudbeckianska gymnasiet

Barn- och fritidsprogrammet på Rudbeckianska certifierade av Vård- och omsorgscollege

Barn- och fritidsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet har som andra barn- och fritidsprogrammet i hela Sverige blivit certifierade inom Vård- och omsorgscollege. Det är en mycket fin kvalitetsstämpel som bland annat innebär att eleverna garanteras en hög kvalitet på utbildningen, får ett särskilt diplom vid avslutad utbildning och får goda förutsättningar att få sommarjobb.

Pressinbjudan: Plats och gata får namn efter Erling Persson och Hakon Swenson

Förslaget är att den del av Vasagatan som ligger framför nuvarande HM:s huvudentré ska heta Erling Perssons plats. Dessutom väntas beslut om namngivning av gata efter Hakonbolagets grundare, Hakon Swenson. Förslaget är att namnge den del av nuvarande Hamngatan som går genom Vasaparken, det vill säga mellan Fiskartorget och Södra Ringvägen, till Hakon Swensons allé.

UNIK METOD GER FLER UNGA MÖJLIGHET ATT PÅVERKA VÄSTERÅS UTVECKLING

Just nu arbetar Ungdomsdialog (en verksamhet inom Västerås stad) med att utveckla en ny metod som ska ge fler ungdomar möjlighet att komma till tals i politiska sammanhang. Metoden kallas UNIK – Ungt Nutida Inflytande i Kommunen. Det handlar om att alla ungdomar mellan 12 och 20 år i Västerås ska ha möjlighet att göra sig hörda och påverka utvecklingen i staden.

Visa mer
Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås