Gå direkt till innehåll
Elever på Edströmska. Foto Pia Nordlander, BildN.
Elever på Edströmska. Foto Pia Nordlander, BildN.

Pressmeddelande -

Edströmska ger motorbranschen kompetens för framtiden

Edströmska gymnasiet i Västerås, är en av pilotskolorna inom Motorbranschcollege (MBC). Motorbranschcollege, som är ett initiativ från Motorbranschens Yrkesnämnd som syftar till att stärka kompetensförsörjningen för framtiden. I hela Sverige har fyra förebildsskolor valts ut för certifiering i maj 2017 och Edströmska är en av dessa.

Bara de närmaste tre åren behöver motorbranschen anställa minst 5 500 personer. Sverige behöver därför kraftigt öka antalet elever som väljer en Fordons- och transportutbildning. Det är viktigt för Sveriges framtid att fler får upp intresset för vad en framtid inom motorbranschen kan innebära.

- Jag hoppas att utvecklingen av motorbranschcollege kommer bidra till att fler får kunskap om vilka attraktiva, moderna jobb som finns inom motorbranschen. Våra elever får fantastiska möjligheter och de flesta har jobb på studentdagen, berättar Peter Stenberg, rektor på Edströmska.

Edströmska har sedan många år ett starkt samarbete med branschen och har omkring 150 samarbetsföretag och leds av en styrelse, där branschen är välrepresenterad.

- Vi arbetar hela tiden för att utveckla samarbetet ytterligare. Det gynnar både branschen, eleverna och skolan. Våra elever får tillgång till modern utrustning, branschen får stora rekryteringsmöjligheter och samarbetet gör också att våra elever får tillgång till den modernaste utbildningen, vilket förstås gör dem än konkurrenskraftigare, förklarar Peter.

Det är fyra gymnasieskolor som arbetar för att certifieras som Motorbranschcollege i maj 2017. Det är Tullängsgymnasiet i Örebro, STFG i Stockholm, Jämtlands gymnasium Fyrvalla i Östersund och Edströmska i Västerås.

- Som rektor för Edströmska är jag stolt över att vi, tillsammans med övriga tre skolor,  får vara med att utveckla idén och göra Motorbranschcollege till verklighet, avslutar Peter Stenberg, som ser ljust på framtiden för Edströmska och för eleverna på skolans utbildningar.

Läs gärna mer om Peters tankar på webben

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås