Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Första spadtaget för Brandthovda förskola
Västerås stad bygger en ny konceptförskola på Järnåldersgatan på Brandthovda– nu är det dags för ett första spadtag! Tisdag 15 oktober sätter barn från Brandthovda och Sundinska Vretens förskolor spaden i marken till sin nya förskola – Brandthovda förskola.
Den 15 oktober tas det första spadtaget till Brandthovda förskola, Västerås stads femte konceptförskola. Den består av åtta hemvister med plats för 144 barn. Att gruppera barnen i hemvister istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten. Förskolan beräknas vara klar för inflytt i december 2020.
- Äntligen blir det av! Det känns jättekul att äntligen kunna involvera barnen i processen. Det är extra roligt att barnen kommer att få vara med och ta det första spadtaget till sin nya förskola, säger Maria Persson Döragrip, rektor på Brandthovda förskola.
Välkomna på spadtag
Media välkomnas till spadtaget av den nya förskolan.
Tid: Tisdag 5 november kl. 14:00.
Plats: Järnåldersgatan 2
Program: Ceremonin startar med att barnen tar det första spadtaget för den nya förskolan i jakten på en liten skatt. Därefter blir det mingel och tal av representanter från fastighetsnämnden och förskolenämnden, tillsammans med entreprenören NCC som reser byggnaden.
Förskolebyggnaden kommer att bli en certifierad Miljöbyggnad på nivå silver. Förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation.
En konceptförskola uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö samt kortar ner projekteringstiden. Med konceptförskolorna byggs fler förskolor med samma huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.
Mer information
Robin Maldonado Emparan, byggprojektledare teknik- och fastighetsförvaltningen, 021-39 12 23,
Ämnen
Kategorier
Regioner
Mer om Västerås konceptförskolor
Konceptförskolorna förbättrar flera områden:
- Mindre barngrupper: att gruppera barnen i hemvisten istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten.
- Tillgänglighet: både inne- och utemiljön byggs för att säkerställa tillgänglighet och användbarhet för barn med olika funktionsvariationer.
- Smart ytanvändning: förskolorna med åtta hemvisten har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa ordentligt med plats för både små och stora barns lek och lärande.
- Bra vardagsmiljö: att bygga med förskoleverksamheten i åtanke säkerställer att förskolan uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö.
- Effektivare byggprocess: att bygga lika kortar ner projekteringstiden. För konceptförskolorna innebär det att bygga flera förskolor med likadan huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.
- Certifierad miljöbyggnad nivå silver: förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation.
- Giftfri förskola: alla nybyggda och flera befintliga förskolor ingår i projektet Giftfri förskola.
2018-2020 byggs flera konceptförskolor. Önsta förskola öppnade i augusti 2018, tätt följt av Vallby som öppnade i september. Under 2019 har vi fått tillskott av Malmens förskola i Gäddeholm och Kungsljusets förskola på Gideonsberg som öppnar i december.