Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Invigning av Vallby förskola

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av Vallby förskola

Tisdag den 20 november inviger Västerås stad den andra konceptförskolan på kort tid, denna gång på Vallby i samarbete med Bostads AB Mimer som hyresvärd. En konceptförskola uppfyller dagens krav på en bra arbetsmiljö för medarbetarna och en bra lärmiljö för barnen. Byggprocessen blir också mer effektiv till en lägre kostnad.

– Att kunna få samla oss alla under ett och samma tak igen är fantastiskt. De mötesplatser som finns i den nya förskolan både inomhus och utomhus där vi kan vara tillsammans allihop är så värdefulla. Vilka möjligheter vi har, jag är alldeles överväldigad. Äntligen! Säger Karin Cupelli, förskolechef Vallby förskola.

Den nybyggda förskolan är fullbelagd från start. Den består av åtta hemvisten med plats för totalt 144 barn. I slutet av september kom de första barngrupperna, som varit uppdelade på tre platser under byggtiden.

– Mimer är glada och stolta över att kunna vara med och bygga en fin förskola som kommer att ge barn och pedagoger fantastiska möjligheter till lek och lärande, inomhus såväl som utomhus. Den nya förskolan på Vallby betyder också mycket för hela stadsdelen, säger Gustav Hanstad, Fastighetschef på Bostads AB Mimer.

Välkomna på invigning

Media välkomnas till invigningen av den nya förskolan.

Tid: Tisdag 20 november kl 17:30–19:00.
Plats: Vallby förskola, Allmogeplatsen 36.

Program: Vi börjar med att lyssna på invigningstal av Vallby förskolas chef Karin Cupelli, förskoleverksamhetens chef Anna Olofsson Carstedt, Mimers fastighetschef Gustav Hanstad och förskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson (C). Istället för att klippa band skapar talarna ett unikt konstverk för dagen där förskolebarnen lagt grunden. Sedan visar pedagogerna runt i de nya lokalerna, på gården och förskolebussen Rulle.

Västerås Stad bygger framtidens förskola

Västerås växer. För att möta framtidens förskolebehov i staden och matcha den nationella utvecklingen av förskolan planerar och bygger Västerås stad fler konceptförskolor de närmsta åren.

– Att bygga nytt ger oss chansen att tänka rätt från början, och verkligen anpassa huset efter vad som ska vara i det: förskoleverksamhet. Det gör att vi hela tiden förbättrar både arbetsmiljön för våra medarbetare och lärmiljön för barnen, de vi är till för, säger Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef.

För mer information, kontakta:

Karin Cupelli, förskolechef Vallby förskola
karin.cupelli@vasteras.se, telefon: 021-39 86 26

Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef för förskoleverksamheten vid Barn- och utbildningsförvaltningen
anna.olofsson.carstedt@vasteras.se, telefon: 021-39 18 28

Vicki Skure Eriksson (C), ordförande Förskolenämnden
viktoria.skure.eriksson@vasteras.se, telefon: 021-39 31 24

Gustav Hanstad, fastighetschef Bostads AB Mimer
gustav.hanstad@mimer.nu, telefon: 021-39 72 49    

         

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mer om Västerås konceptförskolor

Konceptförskolorna förbättrar flera områden:

  • Mindre barngrupper: att gruppera barnen i hemvisten istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten.
  • Smart ytanvändning: förskolorna med åtta hemvisten har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa ordentligt med plats för både små och stora barns lek och lärande.
  • Bra vardagsmiljö: att bygga med förskoleverksamheten i åtanke säkerställer att förskolan uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö.
  • Effektivare byggprocess: att bygga lika kortar ner projekteringstiden. För konceptförskolorna innebär det att bygga flera förskolor med likadan huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.
  • Certifierad miljöbyggnad nivå silver: förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation.
  • Giftfri förskola: alla nybyggda och flera befintliga förskolor ingår i projektet Giftfri förskola.

2018-2019 byggs flera konceptförskolor. Önsta förskola öppnade i augusti, Vallby öppnade i september och i vinter öppnar Blåsbo förskola. Under 2019 öppnar även en ny konceptförskola i Gäddeholm.

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås