Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Invigning av Västerås stads första konceptförskola

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av Västerås stads första konceptförskola

Tisdag den 11 september inviger Västerås stad den första konceptförskolan Önsta förskola. En konceptförskola uppfyller dagens krav på en bra arbetsmiljö för medarbetarna och en bra lärmiljö för barnen. Byggprocessen blir också mer effektiv till en lägre kostnad.

– Det känns spännande och roligt att vara chef på den här nya typen av förskola. Alla barn har rätt till en förskola med hög kvalitet oavsett förutsättningar och behov. Här finns verkligen möjlighet att göra något bra av det, säger Pernilla Thölin, förskolechef Önsta förskola.

Media välkomnas till en kreativ invigning där förskolans barn har bidragit till stämningen.

Tid: tisdag 11 september kl 17:30–19:00.

Plats: Önsta förskola, Önstavägen 3.

Program: Vi börjar med att lyssna på invigningstal av Önsta förskolas chef Pernilla Thölin, förskoleverksamhetens chef Anna Olofsson Carstedt och förskolenämndens ordförande Amanda Agestav (KD). Istället för att klippa band skapar talarna ett unikt konstverk för dagen med material från förskolebarnen och ateljéristan. Sedan visar pedagogerna runt i de nya lokalerna och gården.

Önsta förskola – en ny typ av förskola i Västerås

Den 13 augusti började de första barnen på Önsta förskola, Västerås stads första konceptförskola. Den består av åtta hemvister med plats för 144 barn. Att gruppera barnen i hemvisten istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten.

Förskolan har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa stor plats för barnens lek och lärande. Bland personalen finns en ateljérista och en pedagogista för att stötta den pedagogiska utvecklingen.

Förskolebyggnaden är en certifierad Miljöbyggnad på nivå silver. Förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation. Önsta förskola ingår också i projektet Giftfri förskola.

Fler konceptförskolor i Västerås

Västerås stad bygger och planerar fler konceptförskolor de närmsta åren. Redan under hösten 2018 blir ytterligare två konceptförskolor färdiga. Det är förskolorna på Blåsbo och Vallby som får nya lokaler.

En konceptförskola uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö samt kortar ner projekteringstiden. Med konceptförskolorna byggs fler förskolor med samma huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.

För mer information, kontakta:

Pernilla Thölin, förskolechef Önsta förskola
pernilla.tholin@vasteras.se, telefon: 021-39 41 13

Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef för förskoleverksamheten vid Barn- och utbildningsförvaltningen
anna.olofsson.carstedt@vasteras.se, telefon: 021-39 18 28

Amanda Agestav (KD), ordförande Förskolenämnden
amanda.agestav@vasteras.se, telefon 021-39 31 23

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås