Pressmeddelande -
Nya beslut i gymnasieutredningen: Hantverksprogrammet avvecklas och medianriktningen på estetiska programmet behålls
Beslutet att avveckla programmet och stoppa intaget till hösten togs av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 21 april. Det är en del av den större gymnasieutredningen som pågår av de kommunala gymnasieskolorna.
- Anledningen är att programmet har svårt att bära sig ekonomiskt. Det har varit låga söksiffror och liknande utbildningar finns hos fristående aktörer. De som är intresserade av hantverksprogrammet ska kunna läsa det i Västerås. Vi stoppar intaget redan i år är för att vi ska få plats med två nya program på Hahrska gymnasiet till 2024, säger Carin Lidman (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Hantverksprogrammet har inriktningen frisör, barberare, hår- och makeupartist. Liknande utbildningar i Västerås finns på Praktiska gymnasiet, Realgymnasiet och Yrkesgymnasiet.
Beslutet togs i en extrainsatt nämnd eftersom det påverkar elever som börjar till hösten. Elever som har valt programmet, oavsett rangordning, får utskick hem. Där uppmanas eleverna att göra om sitt val. Omvalsperioden pågår mellan 22 april till 6 maj. För att välja om behöver eleven kontakta studie- och yrkesvägledaren på grundskolan för att öppna sin ansökan och göra ett omval.
- Givetvis känns det väldigt tråkigt att hantverksprogrammet läggs ner. Vi har en bra utbildning med duktiga lärare och fina lokaler. Jag förstår ändå beslutet för det har varit en ekonomisk utmaning att få ihop programmet och vi har en stark konkurrens i staden, säger Sara Snees, rektor på Hahrska gymnasiet.
Eleverna som går på programmet idag får information från skolan via Vklass och även i klassrummet för de elever som är på skolan.
Mediainriktningen på estetiska programmet blir kvar
En annan del av gymnasieutredningen har varit att se över inriktningen estetik och media på estetiska programmet, Carlforsska gymnasiet. Den 21 april fattade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutet att behålla inriktningen.
- Beslutet är bra för hela estetiska programmet eftersom eleverna till stor del samläser med varandra och samverkar över inriktningarna. Utbildningen har även många fördjupningskurser inom foto och film som inte finns hos andra skolor. Vissa kurser kan även läsas av övriga elever på skolan och på gymnasiesärskolan, säger Johanna Kamph, rektor på Carlforsska gymnasiet.
Mediainriktningen är en viktig del i estetiska programmet. Skarpa projekt görs tillsammans med elever från övriga programmet. Till exempel filmar mediaeleverna konserter, samt dans- och teaterföreställningar. I fotostudion tas bilder till bland annat affischer och digitalt material.
- Samarbetet mellan de olika inriktningarna skapar kunskapstillfällen som är unika för estetiska programmet och framför allt för eleverna på mediainriktningen på Carlforsska gymnasiet. Det känns glädjande att eleverna får fortsätta med det, säger Johanna Kamph.
Bakgrund till gymnasieutredningen
Gymnasieutredningen innebär att de kommunala gymnasieskolorna ses över och hur resurserna kan användas på bästa sätt med eleven i fokus. Det görs genom olika utredningar där förvaltningen framför allt tittar på lokaler, programutbud, ökad samverkan och skolornas storlek. Målet med gymnasieutredningen är attraktiva skolor med hög kvalitet och ekonomi i balans över tid. Tidigare i gymnasieutredningen har det fattats beslut om att stänga antagningen till plåtinriktningen på bygg- och anläggningsprogrammet, flytta teknikprogrammet till Rudbeckianska gymnasiet och förlägga el- och energiprogrammet och industritekniska programmet till Hahrska gymnasiet. I samband med det avvecklas även Wijkmanska gymnasiet till sommaren 2021.
Presskontakter
Carin Lidman (S),
ordförande i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 021-39 12 61
E-post: carin.lidman@vasteras.se
Stefan Remne
verksamhetschef gymnasie- och vuxenutbildningen
Telefon: 021-39 20 99
E-post: stefan.remne@vasteras.se
Johanna Kamph
rektor, Carlforsska gymnasiet,
Telefon: 021-39 02 07
E-post: johanna.kamph@vasteras.se