Gå direkt till innehåll
El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet som har funnits på Wijkmanska gymnasiet blir en del av Hahrska gymnasiet till höstterminen 2021
El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet som har funnits på Wijkmanska gymnasiet blir en del av Hahrska gymnasiet till höstterminen 2021

Pressmeddelande -

Wijkmanska gymnasiet läggs ned och programmen flyttar till Hahrska gymnasiet

Från och med höstterminen 2021 flyttar El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet till Hahrska gymnasiet från Wijkmanska gymnasiet. Tidigare fattades beslut om att flytta Teknikprogrammet till Rudbeckianska gymnasiet. Därmed finns inga program kvar på skolan och Wijkmanska gymnasiet läggs ned.

Beslutet om flytten fattades av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 17 februari efter att beslutsunderlag har tagits fram av barn- och utbildningsförvaltningen. Redan idag har Hahrska gymnasiet och Wijkmanska gymnasiet ett bra samarbete. De delar till exempel på vissa tjänster och eleverna äter sin lunch på Hahrska. Ett utökat samarbete kändes därför naturligt.

- På skolan har vi varit väl förberedda och i hög grad fått vara delaktiga i diskussionerna på vilken skola vi anser att programmen är bäst lämpade. Lärarna har fått tycka och tänka kring olika förslag. Det som inte är klart är lokalfrågan för de praktiska ämnena. Där undersöker vår lokalplanerare olika alternativ. Fram till dess har vi de praktiska lektionerna kvar i Skrapan. Vårt hyresavtal sträcker sig till 2024 så vi har tid att lösa lokalfrågan, säger Mikael Blom, rektor på Wijkmanska gymnasiet.

Eleverna på el- och energiprogrammet och industritekniska programmet kommer därmed att ha lektioner på två olika ställen, men utöver det innebär det inga större förändringar för eleverna. Utbildningarna är idag certifierade av Teknikcollege och det kommer de vara även fortsättningsvis. Eftersom lunchen redan äts på Hahrska gymnasiet så är eleverna vana att gå emellan Skrapan och Kopparlunden.

- Vi ska göra det så smidigt som möjligt för eleverna kring schemaläggningen. De ska inte behöva gå flera gånger per dag mellan byggnaderna. Däremot kan de behöva börja på ett ställe och avsluta dagen på ett annat. Det berör bara eleverna på el- och energiprogrammet och industritekniska programmet som har sin utrustning, verkstad och labbsalar kvar i Skrapan, berättar Mikael Blom.

Till hösten flyttar Västerås yrkeshögskola in i Skrapans lokaler. De har tidigare haft lokaler på Finnslätten. Eftersom enheten växer och är i behov av större lokaler framöver fattade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslut om att påbörja sökandet efter nya anpassade lokaler inför 2024.

- Det här är ytterligare beslut rörande gymnasieutredningen där vi ser över hur vi kan få långsiktigt hållbara kommunala gymnasieskolor i Västerås, säger Carin Lidman (S) ordförande i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden.

Beslutet om flytt av program tas under gymnasievalsperioden. De elever som har valt antingen el- och energiprogrammet eller industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet under första valomgången kommer att bli överflyttade till Hahrska gymnasiet i ansökan. Det kommer även att skickas ut information till de eleverna om förändringen. Elever som vill välja något av programmen i omvalsperioden söker då el- och energiprogrammet eller industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet. Omvalsperioden startar 22 april och stänger 6 maj.


Bakgrund till gymnasieutredningen

Gymnasieutredningen innebär att de kommunala gymnasieskolorna ses över och hur resurserna kan användas på bästa sätt med eleven i fokus. Det görs genom olika utredningar där förvaltningen framför allt tittar på lokaler, programutbud, ökad samverkan och skolornas storlek. Målet med gymnasieutredningen är attraktiva skolor med hög kvalitet och ekonomi i balans över tid.

Presskontakter

Mikael Blom
rektor Wijkmanska gymnasiet
Telefon: 021- 39 91 53
E-post: mikael.blom@vasteras.se

Carin Lidman (S),
ordförande i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 021-39 12 61
E-post: carin.lidman@vasteras.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare, hår och makeupstylist tar inte in några nya elever i höst

Nya beslut i gymnasieutredningen: Hantverksprogrammet avvecklas och medianriktningen på estetiska programmet behålls

Från och med höstterminen 2021 tar hantverksprogrammet på Hahrska gymnasiet, Västerås inte in några nya elever. De elever som redan går på programmet idag får slutföra sin utbildning men därefter avvecklas programmet i kommunal regi. Inriktningen estetik och media på estetiska programmet Carlforsska gymnasiet finns kvar. Det är ytterligare två beslut i gymnasieutredningen som är tagna.

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås