Gå direkt till innehåll
Tidsresenärerna Pi och Pytte kommer på besök från framtiden.
Tidsresenärerna Pi och Pytte kommer på besök från framtiden.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Ta del av utvecklingen mot framtidens förskola

Den 25e november samlas drygt 1100 pedagoger inom Västerås stads förskoleverksamhet för en gemensam kompetensutvecklingsdag. Dagen är uppbyggd för pedagoger, men till stor del också av pedagoger, där förskolorna delar goda exempel med varandra.

För att kompetensutveckla och sprida goda exempel från verksamheten samlas alla förskolans pedagoger för en gemensam kompetensutvecklingsdag. Temat för dagen är den reviderade läroplanen som kom i juli 2019, där förskolan bland annat fick ett tydligare uppdrag kring undervisning och utbildning. Där står också att förskolan ska lägga grunden till en adekvat digital kompetens hos barnen.

- För att säkerställa att vi arbetar med de här frågorna på ett samlat och likvärdigt sätt har vi valt undervisning och digitalisering som teman för vår kompetensutvecklingsdag, med ett program som till stor del baseras på kollegialt lärande. Vi skapar framtidens förskola tillsammans, och det är den här dagen ett exempel på, säger Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef för förskolan i Västerås.

Program

Förmiddagen inleds med en föreläsning av Christian Eidevald, forskare och författare om bland annat jämställdhet och undervisning i förskolan. Därefter följer parallellseminarier där pedagoger från olika förskolor föreläser för sina kollegor. På eftermiddagen fortsätter arbetet med det kollegiala lärandet ute på respektive enhet.

När: 25 november, 08:00-12:30

Var: Aros Congress Center

Av pedagoger – för pedagoger

Sedan 2016 arrangerar förskoleverksamheten en årlig konferens om digitalisering och digitala verktyg i förskolan – VETT. I år är VETT en del av den gemensamma kompetensutvecklingsdagen, där förskolorna delar med sig av goda exempel till varandra. Det kommer att vara föreläsningar från sju olika förskolor där pedagogerna delar med sig och inspirerar sina kollegor genom att berätta om hur de arbetar med läroplanen och hur de använder digitala verktyg som komplement i undervisningen.

Två av de som kommer att föreläsa är förskollärarna Linda Bjällerstedt och Sara Bergström från Bjurhovdasmyckets förskola. Tillsammans med tidsresenärerna Pi och Pytte och deras iPad Kjell Kritik ska de uppdatera pedagogernas mjukvara, och visa hur förskolan kan jobba med bland annat källkritik, greenscreens och drama tillsammans med barnen.

Lokala, digitala satsningar ger nationella priser

Förskoleverksamheten i Västerås Stad har länge satsat på digitala verktyg som ett komplement i utbildningen, och både verksamheten och enskilda medarbetare har genom åren varit nominerade till flera priser som rör digitalisering i pedagogisk verksamhet. Två större priser där det blev vinst är Guldtrappan 2017 för långsiktigt och strukturerat arbete med detta, och ett andrapris i Guldäpplet 2016 för digitala lärcoacher.

Kontakt

Maj-Britt Neverland, utvecklingsledare inom förskoleverksamheten

maj-britt.christina.neverland@vasteras.se, 021-39 12 35

Mer om VETT

VETT (Västerås Educational Technology Transformation) är en konferens för digitalisering inom pedagogisk verksamhet, och hämtar inspiration från liknande konferenser i Stockholm (SETT) och London (BETT). VETT arrangerades första gången 2016 med 200 deltagare och har vuxit för varje år. I år är VETT en del av den gemensamma kompetensutvecklingsdagen, vilket innebär att alla pedagoger kommer att ta del av konferensen.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås