Gå direkt till innehåll
Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet

Pressmeddelande -

Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet

En jubileumsskrift lanseras för Rudbeckianska gymnasiet och på hemvändardagen bjuds tidigare elever in till skolan där det anordnas flera aktiviteter för gamla Rudbeckianer. Det är två stora händelser som sker inom kort på Rudbeckianska gymnasiet i samband med deras 400 års-firande.

21 februari - Lansering av jubileumsbok där media hälsas välkomna

"400 år av ökad kunskap" heter jubileumsboken som tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har tagit fram i samband med skolans 400-årsfirande. Lärarna har arbetat med texter, bilder och att projektleda arbetet. Även andra skribenter är delaktiga i boken.

Vid flera tillfällen under jubileumsåret kommer det att erbjudas föreläsningar kring jubileumsboken, bland annat under invigningsdagen för jubileet den 24 maj och 27 maj för allmänheten. Boken kommer att kunna köpas på skolan för självkostnadspris. Jubileumsboken kommer också att delas ut till kronprinsessan, skolministern och övriga delegationen under invigningsdagen.

21 februari lanseras boken och i samband med det påbörjas även firandet på skolan med elever. Under cermonin deltar både elever och politiker från utbildningsnämnden. Efter lanseringen av boken kommer eleverna att bjudas på Rudbeckiusbakelsen.

Media hälsas välkomna - två tillfällen att välja på

Media hälsas välkomna till lanseringen och ges möjlighet att få en intervju av lärarna som har arbetat med boken. Lanseringen sker vid två tillfällen 21 februari, dels klockan 10.00- 10.30 och dels klockan 11.15-11.45.

25 mars – Hemvändardag för tidigare Rudbeckianer

Den 25 mars mellan 11.00-16.00 anordnas en hemvändardag på Rudbeckianska. Skolan öppnas då upp för tidigare elever och tidigare medarbetare.

Aktiviteter under dagen

  • Träffa klasskompisar och lärare från förr genom mingel i aulan för tidigare avgångsklasser.
  • Gå rundvandring på skolan och återuppliva gamla minnen.
  • Delta på öppna föreläsningar kring jubileumsskriften och av Sveriges äldsta elevförening, Sällskapet Arosbröderna.
  • Jubileumsutställningen med gamla föremål, exempel från föreningslivet inom skolidrotten och mycket mer.
  • Fotoutställning
  • Premiär för Rudbeckiusvandring med QR-koder
  • Köp Rudbeckiusbakelsen i skolans cafeteria
  • Lyssna på konsert på skolan
  • Gå på rundvandringar i domkyrkan
  • Lyssna på föreläsning om skrifter från förr på stadsbiblioteket
  • Personalrummet öppnas upp för att tidigare medarbetare kan mötas
  • Med mera...

Mingel i aulan för tidigare avgångsklasser

Under dagen är det mingel i skolans aula för tidigare avgångsklasser. Ta chansen att mingla och prata gamla minnen. Kanske dyker en lärare från förr upp.

Tider för respektive årgångar under minglet, samt starttider för föreläsningar, visningar och konserter publiceras inom kort på www.vasteras.se/rudbeckianska och på www.vasteras.se/rudbeckianska400ar

Premiär för Rudbeckiusvandring - en interaktiv utomhusutställning med QR-koder

Den 25 mars är det också premiär för den permanenta interaktiva utomhusutställningen som har tagits fram av Rudbeckianska gymnasiet, Västerås stadsbibliotek och Svenska kyrkan. Här kan besökaren få ta del av vem Johannes Rudbeckius och Malin Hising var, och få en förståelse för vilken betydelse de har haft för skolutveckling och det svenska samhälle vi har idag. Vandringen är i den bevarande kunskapstriangeln i området (bibliotek, kyrka och skola). Scanna QR-koden med mobilen vid sex olika stopp och ta del av historian i form av film, bilder och ljud. Utställningen kommer att finnas permanent.

Presskontakt för ovanstående aktiviteter

Henrik Pettersson
Rektor, Rudbeckianska gymnasiet
Telefon: 021-39 94 02
E-post: henrik.pettersson@vasteras.se

Webbplats för aktiviteter i samband med firandet

En webbplats har tagits fram för firandet av Rudbeckianska gymnasiet 400 år. Där samlas alla aktiviteter som sker i samband med 400-årsjubileet. Aktiviteter fylls på kontinuerligt under våren. www.vasteras.se/rudbeckianska400ar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi firar att Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad tillsammans med flera aktörer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Västerås och Sverige. Rudbeckianska gymnasiets grundande 1623 var startpunkt för idén om allas rätt till utbildning, som bidragit till utvecklingen av Sverige till industrination och vidare till dagens kunskapssamhälle. Och det fortsätter in i framtiden!

Den 24 maj, i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan och skolminister Lotta Edholm (L), inleder vi jubileumsveckan med invigningen av ett nytt offentligt konstverk. Konstverket är finansierat av Arosbröderna och Västerås stad.

Programmet under veckan är fullspäckat av aktiviteter som arrangeras av bland annat Rudbeckianska gymnasiet, Svenska kyrkan Västerås, Västerås stadsbibliotek, Västerås konstmuseum, Västmanlands teater, Västerås konserthus och Mälardalens universitet. Alla aktiviteter kommer vara samlade på www.vasteras.se/rudbeckianska4...

Relaterat innehåll

Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu snart även en ny bakelse.

Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu snart även en ny bakelse.

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Det ska firas! Först ut i firandet är att ta fram en ny bakelse, det är elever och studerande som tävlar. Bakelsefinalen sker den 30 januari på Tranellska gymnasiet. Den vinnande bakelsen ska serveras under invigningsdagen för jubileumsveckan i maj. Media är välkommen till finalen!

Måndag 30 januari utsågs Rudbeckiusbakelsen

Rudbeckiusbakelsen är utsedd

Kaden Stenholm, student på bageri och konditorutbildningen på Västerås yrkeshögskola, tog fram den vinnande Rudbeckiusbakelsen. Bakelsen som ska serveras till Kronprinsessan och västeråsarna under jubileumsveckan då Västerås firar att Sveriges första gymnasium fyller 400 år.

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås