Gå direkt till innehåll
Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu snart även en ny bakelse.

Pressmeddelande -

Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år. Det firas med kunglig närvaro, jubileum och nu snart även en ny bakelse.

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Det ska firas! Först ut i firandet är att ta fram en ny bakelse. Bakelsefinalen sker den 30 januari på Tranellska gymnasiet och alla sex finalister är elever och studerande på bageri- och konditoriutbildningen. Den vinnande bakelsen kommer att serveras till invigningsgäster och till västeråsare i maj. Vi välkomnar media till finalen för Rudbeckiusbakelsen.

Om finalen där Rudbeckiusbakelsen ska utses

Kriterierna har varit att ta fram en jubileumsbakelse för att fira Rudbeckianska gymnasiet. De tävlande läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet och vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola. De har tagit fram ett recept på bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En receptjury bestående av Tranellskas lärare har valt ut de sex finalisterna. I finalen får finalisterna baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedöms av en jury. Juryn kommer under ledning av den kulinariskt certifierade A-domaren Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska, titta på presentation, utformning, tillämpningsområde, ätupplevelse, textur, smak och urval av tillagningsmetoder och tekniker, samt val av råvaror. Hedersdomare är Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup - Malin Lönneberg.

Finalen är 30 januari på Tranellskas restaurang, Sjöhagsvägen 4. Finalbidragen serveras från klockan 13.00 fram till 13.30. Startordning lottas ut på morgonen. 13.40 sker överläggning och 14.00 får de tävlande feedback. Cirka 14.45 presenteras vinnaren. Media är varmt välkomna att delta när ni finner det lämpligt under dagen. Program kommer att finnas för media och publik.

Kontakt och mer information

Marcus Hallgren, rektor Tranellska samt huvuddomare för finalen
Telefonnummer: 021-39 74 44
E-post: marcus.hallgren@vasteras.se

Om jubileet Sveriges första gymnasium – Rudbeckianska 400 år, och jubileumsveckan

Den 24-31 maj 2023 firar vi att Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad tillsammans med flera aktörer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Västerås och Sverige. Rudbeckianska gymnasiets grundande 1623 var startpunkt för idén om allas rätt till utbildning, som bidragit till utvecklingen av Sverige till industrination och vidare till dagens kunskapssamhälle. Och det fortsätter in i framtiden!

Den 24 maj, i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan och skolminister Lotta Edholm (L), inleds jubileumsveckan med invigningen av ett nytt offentligt konstverk. Programmet under veckan är fullspäckat av aktiviteter som arrangeras av bland annat Rudbeckianska gymnasiet, Svenska kyrkan, Västerås stadsbibliotek, Västerås konstmuseum, Västmanlands teater, Västerås konserthus och Mälardalens universitet. Alla aktiviteter kommer vara samlade på en webbplats längre fram.

För elever och medarbetare på Rudbeckianska gymnasiet har firandet redan startat och det kommer att ske aktiviteter under hela året. Det har bland annat tagits fram en jubileumsskrift som lanseras 21 februari. Det planeras även för en återvändardag, den 25 mars, då Rudbeckianska gymnasiet öppnar upp skolan för gamla Rudbeckianer.

Kontakt och mer information

Ann-Sophie Sund, projektledare för jubileumsveckan, Västerås stad
Telefonnummer: 021- 39 01 26
E-post: ann-sophie.sund@vasteras.se

Henrik Pettersson, rektor Rudbeckianska gymnasiet.
Telefonnummer: 021-39 94 02
E-post: henrik.pettersson@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås