Gå direkt till innehåll
Deltagarna i tävlingen har fått fem stråk (gult) inom Mälarportsområdet att arbeta med. Uppdraget handlar om att göra stråken och området trevligt att besöka under den långa byggtiden av stadsdelen.
Deltagarna i tävlingen har fått fem stråk (gult) inom Mälarportsområdet att arbeta med. Uppdraget handlar om att göra stråken och området trevligt att besöka under den långa byggtiden av stadsdelen.

Nyhet -

Nu presenteras tävlingsbidragen i Europan - Så vill unga arkitekter att Mälarporten ska bli trevligt under byggtiden

Nu finns 14 arkitektförslag presenterade på hur Mälarporten kan bli en levande och trevlig stadsdel även under tiden som den byggs. Bidragen har lämnats in genom Europan, en tävling för unga arkitekter där Västerås stad och deltar genom stadsutvecklingsområdet Mälarporten. I december utses vinnarbidragen.

– Vi är så glada att många valde just Västerås och Mälarporten som tävlingsområde. Vi har sett många spännande förslag på hur vi kan göra området trevligt att besöka för invånarna under den långa byggtiden.  Vi har en tydlig bild av vilka värden vi vill skapa i den nya stadsdelen men vi kan inte vänta 25 år på att de ska realiseras. Vi tänker istället att de värden som gör en stad levande och attraktiv behöver komma på plats först, säger Isabell L. Eklund, samordnande stadsplanerare.

Från öde till levande

Under en 25-årsperiod ska Mälarportsområdet gå från ett område som i dag främst består av industrier, verksamheter och parkeringar till att bli västeråsarnas nya stadsdel. En plats för stadens invånare, med närhet till Mälaren, grönska, nya bostäder, kontor och ett nytt resecentrum.

Genom att delta i tävlingen Europan tar Västerås hjälp av internationella arkitekter för att se hur området kan bli attraktivt att besöka, även innan det är färdigbyggt. De tävlande har tilldelats fem centrala stråk som är viktiga i området idag och i den kommande stadomvandlingen. Staden har efterfrågat fysiska lösningar med byggnader, grönska och platser som kan flyttas runt, byggas på eller byggas om allt eftersom området förändras och bebyggs med de permanenta lösningarna.

– Arkitektur har av tradition ofta fokuserat på ett färdigt resultat. Till exempel en stadsdel, ett hus eller en park. Den här tävlingsuppgiften handlar istället om arkitektur och arkitekters arbete i en process där vi vill se hur man med hjälp av arkitektur som verktyg kan ge en platsen liv, karaktär och mening som utvecklas och växer under en lång uppbyggnadstid. Att tävla i tillfällig arkitektur är unikt och resultatet är mycket spännande. Det kommer definitivt att bidra till att Mälarporten, vårt tävlingsområde, utvecklas på ett så innovativt och spännande sätt som vi hoppats i våra visioner, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås stad. 

Tyck till om bidragen

Se alla 14 bidrag digitalt. 

Vinnarbidraget väljs av Europans skandinaviska jury i december. Västerås stad kommer få möjlighet att framföra synpunkter och kommentarer på förslagen vid jurymötena. Vill du tycka till om bidragen kan du skicka dina synpunkter i mejl till Isabell.lundqvist.eklund@vasteras.se

Om Europan:

Arkitekttävlingen Europan har funnits sedan 1987 och har varit ett kontinuerligt inslag på Europas arkitekturarena i 40 år. Vid den senaste tävlingsomgången 2019 deltog sju svenska städer, bland annat Borås, Enköping, Uddevalla och Halmstad. Många idag framstående arkitekter har startat sina karriärer genom medverkan i Europan. Tävlingen hålls vartannat år, och temat för denna omgång är “Living Cities”. Temat kopplar till Sveriges nya arkitekturpolitik om Gestaltad Livsmiljö. Läs mer på www.europan.se

För mer information om projektet, kontakta:

Isabell L Eklund, samordnande stadsplanerare, projekt Mälarporten och projektledare för Europan, isabell.lundqvist.eklund@vasteras.se, 021 - 39 74 01 

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, Carl.arno@vasteras.se, 021 - 39 10 59 

www.vasteras.se/malarporten

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås