Gå direkt till innehåll
Unikt tävlingsuppdrag när Västerås deltar i Europan

Pressmeddelande -

Unikt tävlingsuppdrag när Västerås deltar i Europan

Västerås och stadsutvecklingsområdet Mälarporten har blivit utvalt att delta i den internationella arkitekttävlingen Europan. Tävlingsformuleringen är unik för tävlingens historia – arkitekterna ska hjälpa till att göra Mälarporten till en levande stadsdel under tiden den planeras och byggs.

- Det känns så roligt att vi kan ge västeråsarna trevliga, smarta och innovativa platser att vara på under tiden det byggs. Vi bygger inte bara för de som ska bo här om 25 år, det ska även vara trevligt att vara den som flyttar in först, säger Isabell L Eklund, samordnande stadsplanerare för projekt Mälarporten.

Stadsutvecklingsområdet Mälarporten i centrala Västerås består i dag främst av industrier, verksamheter, parkering och till viss del nybyggda bostäder. Det är även platsen för dagens stationsområde och där stadens nya resecentrum ska byggas. Under kommande 25 år är prognosen att ca 6700 bostäder och 10 000 arbetsplatser ska finnas i området. Uppdraget för arkitekterna i Europan blir att fokusera på tiden fram tills att området är färdigbyggt.

- 25 år är lång tid och området måste vara attraktivt och levande under hela processen, de värdena kan man inte vänta på. Därför ska arkitekterna som är med i tävlingen få titta på vad de kan skapa i området fram tills att det är färdigt, säger Isabell L Eklund.

Temporära och flexibla lösningar med helhetstänk

Det kan handla om att skapa temporära parker, lekytor, stråk eller bebyggelse. Lösningarna kan vara både specifika för en särskild plats på området. De kan också vara flexibla så att de kan flyttas runt i området i takt med att det växer. Det viktiga är att arkitekterna skapar ett koncept för hela området, inte bara för en enskild plats.

- Vi vill locka folk till området från hela Västerås och skapa platser för alla. Det här konceptet att skapa platser under byggtiden sticker ut och har inte gjorts tidigare inom Europan. Den utmaningen vi vill ha hjälp med är en utmaning som många andra städer har och som de kan ta del av när vi är klara, Viktoria Brandel, kreativ projektledare.

I linje med stadens nya arkitekturprogram

Just nu pågår arbetet med att ta fram ett arkitekturprogram i Västerås. Det ska fungera som en vägledning och en plattform för hela stadens byggande. Västerås växer och då behövs goda livsmiljöer i hela kommunen som fungerar för olika människors behov.

- God arkitektur och stadsbyggnad är ett nödvändigt medel för att nå hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling av Västerås. Arkitekttävlingar är ett bra sätt att få fram nya innovativa förslag på hur olika stadsbyggnadsfrågor kan lösas. Att tävlingen sker med ett ungt och internationellt startfält gör den extra spännande för en stad med de höga ambitioner om internationell världsklass som Västerås har haft både historiskt och nu för framtiden, säger Västerås stadsbyggnadsdirektör Carl Arnö.

Bakgrund Europan

Europan är en internationell arkitekttävling för unga arkitekter. Europan har funnits sedan 1987 och har varit ett kontinuerligt inslag på Europans arkitekturarena i 40 år. Många idag framstående arkitekter har startat sin karriär genom medverkan i Europan. Tävlingen hålls vartannat år, och temat för denna omgång är “Living Cities”. Temat kopplar till Sveriges nya arkitekturpolitik om Gestaltad Livsmiljö. Läs mer på www.europan.se

Läs mer och se gärna vår film om deltagande i Europan här.

www.vasteras.se/malarporten

För mer information, kontakta

Isabell L. Eklund, samordnande stadsplanerare projekt Mälarporten, telefon: 021-39 74 01

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås