Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vi firar in våren med eldshow på Anundshög

Våren är äntligen på ingång och Västerås stad bjuder in till traditionsenligt valborgsfirande på Anundshög tisdagen den 30 april, klockan 16–21. Nytt för i år är att besökarna bjuds på en eldshow med Trix-teatern. Det blir också en fortsättning på succén med bussar i skytteltrafik mellan parkeringen på Brandthovda IP och Anundshög.

– Vi ser fram emot att få hälsa många västeråsare välkomna till valborgsfirandet vid Anundshög, säger Elin Rynger, avdelningschef vid Västerås museer.

Förutom vårtal, valborgseld och körsång kommer det även att finnas fiskdamm, foodtruck och chokladhjul på området. Dessutom kommer Bröt-Anund på besök. Av hänsyn till djur och miljö blir det inga fyrverkerier.

Samarbetspartners i firandet är Badelunda hembygdsförening, Svenska kyrkan i Västerås samt LIONS, vars intäkter går till välgörande ändamål.

– Valborgsfirandet på Anundshög är verkligen stämningsfullt och vi är så glada över att få arrangera detta för våra besökare. I år har vi även en ny programpunkt, eldshow med Trix-teatern, vilket känns extra festligt! Vi inleder även firandet lite tidigare i år, redan klockan 16.00, säger Sara Hagström Yamamoto, förste intendent vid Anundshög.

Parkering vid Brandthovda IP
Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser vid Anundshögs besökscenter. Därför uppmuntras besökare att gå, cykla eller ta lokalbuss om det är möjligt. Ett alternativ är att parkera vid Brandthovda IP. Västerås stad har arrangerat så att kostnadsfria parkeringsbussar går därifrån till och från Anundshög under hela kvällen, med start klockan 16.00. Tänk på att komma i god tid innan programmet börjar. Sista parkeringsbussen går från Anundshög till Brandthovda IP klockan 21.30.

Samlingsplats för eldar i århundraden
Bröt-Anund är en kung som nämns i myterna om Ynglingaätten. Om han fanns, levde han troligen på 600-talet. Det har funnits spekulationer om att Anundshögen är Bröt-Anunds grav. Det vi vet om Anundshög är att platsen har varit en mötesplats under lång tid, bland annat som tingsplats under vikingatid samt medeltid och att människor under hundratals år har samlats och gjort upp eldar där. Under det mäktiga gravfältets tid (ca 500–1000 e Kr) brann det troligen gravbål på eller i närheten av gravhögarna. Bröt-Anunds koppling till Anundshögen kan vi inte belägga, men den 30 april kommer han och hans följe att återuppstå. Hela programmet och eventuella ändringar hittar du på www.anundshog.se



För mer information, vänligen kontakta:
Sara Hagström Yamamoto, besöksmålsansvarig Anundshög, 021-39 80 89

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås