Gå direkt till innehåll
I stadshusentrén finns det två terminaler för besöksregistrering. De står på vardera sidan om receptionen.
I stadshusentrén finns det två terminaler för besöksregistrering. De står på vardera sidan om receptionen.

Pressmeddelande -

​Västerås stad inför besöksregistrering i stadshuset

Den 15 december startar ett pilotprojekt om besöksregistrering i stadshuset. Projektet kommer sedan att pågå till och med 31 mars 2021. Under testperioden ska externa besökare registrera sig i någon av terminalerna som finns i stadshusentrén. Registreringen gäller alla som besöker stadshuset.

Det finns dock några undantag. Den som har en arbetsplats i stadshuset eller en passerbricka till stadshusets lokaler behöver inte registrera sig. Inte heller den som besöker restaurangen eller kommunfullmäktigesalen när den har öppet för allmänheten. Även besök till fastighetsenheten eller HR-avdelningen direkt i G-huset är undantagna, då de än så länge har egna rutiner för besök där.

Snabbare service, bättre brandskydd och säkerhet

Genom registreringen kan vi ge snabbare service i receptionen, förbättra vårt brandskyddsarbete och uppnå högre säkerhet i våra lokaler. Vi kan också se statistik över antal besök och vilka kategorier som ärendena gäller. Förhoppningen med projektet är att flera av stadens verksamheter ska kunna använda sig av besöks- och ärenderegistrering i framtiden.

Så här fungerar terminalerna

Ska du till receptionen väljer du ”Receptionen kölapp” på pekskärmen. Ange sedan vilken kategori som ärendet gäller. Därefter får du en kölapp till receptionen.

Du som ska på ett förbokat möte behöver checka in. Det gör du med den QR-kod du fick i samband med kalenderbokningen. Scanna QR-koden i läsaren som finns under pekskärmen och följ instruktionerna. Medarbetaren i stadshuset får då en avisering om att du är på plats. Vänta sedan på att denne hämtar dig i receptionen. Saknar du en QR-kod kan du registrera dig manuellt på pekskärmen. Registreringen gäller dygnet runt, alla dagar. Efter avslutat möte ska du checka ut i någon av terminalerna.

Visa omtanke

Besök oss bara om du är frisk. Tänk på att hålla avstånd och att följa övriga rekommendationer.

Coronaviruset-covid-19

Om pilotprojektet

Besöksregistreringen är ett pilotprojekt som kommer att pågå till och med 31 mars 2021. Genom projektet kommer vi att kunna utvärdera tekniken och att åtgärda eventuella brister. Förhoppningen är att flera av stadens verksamheter ska kunna använda sig av ärende och besöksregistrering i framtiden.

Historik: 2016 beställde stadsledningen en utredning och riskanalys för stadshuset gällande säkerhet samt systematiskt brandskyddsarbete. Detta resulterade i 26 åtgärdspunkter, och flera är redan åtgärdade. Teknik och fastighetsförvaltningen fick 2019 detta uppdrag som en FM (Facility Management) tjänst av stadsledningen. Som ett led i detta införs nu besökshanteringssystemet som pilot i stadshuset. Det finns även planer på att införa besöksregistrering på socialkontoret vid Stora gatan 23 under nästa år.

Presskontakt

Kontakta Jens Veho, projektledare på konsultcenter, tel. 021-39 11 86 eller jens.veho@vasteras.se eller Johan Bjerkman, säkerhetssamordnare på teknik och fastighetsförvaltningen, på 021-39 15 05, johan.bjerkman@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås