Gå direkt till innehåll
Vi har startat upp arbetet med en ny översiktsplan. I tidigt skede samlar vi nu in åsikter om en hållbar kommun och Västerås i framtiden. Foto: Per Groth
Vi har startat upp arbetet med en ny översiktsplan. I tidigt skede samlar vi nu in åsikter om en hållbar kommun och Västerås i framtiden. Foto: Per Groth

Pressmeddelande -

Västerås nya översiktsplan – hjälp oss planera ett hållbart Västerås

Vi arbetar med Västerås nya översiktsplan som bland annat ska beskriva hur marken i kommunen ska användas och till vad. Nu vill vi ha hjälp att planera!
– Det vi bestämmer tillsammans nu kommer att göra skillnad för västeråsare i framtiden, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

Översiktsplanen ska också visa var till exempel nya bostadsområden och företag ska byggas och växa, hur gröna områden ska utvecklas och hur vi kan förflytta oss mellan olika områden.

Översiktsplanen är ”pusslet” som ska visa hur Västerås ska utvecklas hållbart. Lägger vi det här pusslet på ett genomtänkt sätt kan vi skapa en mer sammanhållen stad, ett mer energi- och transporteffektivt samhälle, en kommun med större biologisk mångfald, säger Eva Widergren, översiktsplanerare och projektledare på Västerås stad.

    Den nya översiktsplanen ska ge en tydlig vägledning för dem som arbetar med stadsplanering, men också för västeråsare och näringsliv.
    Nu pågår en tidig dialog och förhoppningen är att så många som möjligt bidrar med tankar och idéer om en hållbar kommun. Det finns en webbenkät som är öppen i några veckor framåt. Hela arbetet med översiktsplanen är ett gemensamt arbete som engagerar tjänstepersoner, förtroendevalda, myndigheter, invånare, civilsamhället, intresseorganisationer och näringsliv.

    Våra tidigare översiktsplaner hade som inriktning att staden skulle närma sig Mälaren – och under de senaste 30 åren har vi gjort det till verklighet. Vad kommer den nya översiktsplanen att ge för avtryck om 30 år? Det bestämmer vi nu – nu finns det chans att göra skillnad, säger Anna Jägvald, samhällsplanerare och projektledare på Västerås stad.

      vasteras.se/nyöp finns enkäten samt mer information om hur vi jobbar med hela processen. Enkäten är öppen till 13 april.

      – Det är nu vi tillsammans kan välja väg framåt som påverkar samhällsutvecklingen. En översiktsplan är ett politiskt verktyg som hjälper oss ta beslut om alla de utmanande frågorna som vi möter varje dag, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

        Mer information:

        Eva Widergren, översiktsplanerare stadsbyggnadsförvaltningen. Mejl: eva.widergren@vasteras.se Telefon: 021-392539

        Anna Jägvald, samhällsplanerare stadsbyggnadsförvaltningen. Mejl: anna.jagvald@vasteras.se Telefon: 021-393211.

        Ämnen

        Regioner

        Västerås stad
        Stadshuset, Fiskartorgsentrén
        721 87 Västerås