Pressmeddelande -
Västerås Arkitekturdagar 2023 - tema barnstaden, att bygga för och med barn
Den 10 till 12 maj är det återigen dags för Västerås Arkitekturdagar! I år fokuserar vi särskilt på barnen genom temat Barnstaden. Vi vill titta på hur barn och ungdomar påverkas av arkitekturen och miljöerna där vi lever våra liv, och bjuda in till evenemang där barnperspektivet är viktigast.
-Arkitektur för barn handlar både om att utforma byggnader och platser där barn trivs och kan röra sig självständigt men även om att skapa en stad och ett samhälle som håller för framtida generationer. Vi måste ständigt påminna oss om barnperspektivet så att inte andra intressen får gå före. Omedvetet begränsar vi barnens rätt till privatliv och tillräckligt utrymme, för att vi vill skydda dem. Vi behöver helt klart prata mer om detta, säger Nora Kvassman, initiativtagare och projektledare för Arkitekturdagarna.
Genom seminarier, diskussioner och workshops kommer lokala aktörer att belysa barnens perspektiv. Var finns det bra och trygga hängställen för ungdomar? Vad kan vi göra för att barnen ska vara trygga och kunna röra sig självständigt i staden? Hur utformar vi staden så att barn och unga känner sig välkomna och inkluderade? Hur tillämpar vi barnkonventionen när vi utformar våra miljöer?
Arkitekturdagarna är en chans för dig som bor i eller besöker Västerås, att fördjupa dig i barnens perspektiv i staden och fundera på hur Västerås kan utvecklas i framtiden. Självklart riktar sig också många av våra evenemang just till barn och ungdomar.
Några av årets programpunkter
Årets Arkitekturdagar har en stor bredd både när det gäller arrangörer och typer av evenemang. Några axplock ur programmet:
-Vara och Vistas. Under alla tre dagar bjuder Sweco in ungdomar till Hantverkargatan för att själva vara med och utforma miljöer som de känner saknas i stan. Tillsammans med arkitekter får de bygga upp miljöerna i återbrukat material.
-Hej skrubbsår! Seminarium med författaren och illustratören Emma Adbåge (Augustprisvinnare 2018 för boken Gropen). Genom att våga värna det oplanerade på och i anslutning till våra skolgårdar och lekmiljöer möjliggör vi barnens utforskande lek och motoriska utveckling.
-Öppen verkstad på Spårharpan. Vad döljer sig i slyskogen söder om järnvägen? Arkitektkollektiven emergent lab och Studio Träda kommer under veckan flytta in på Spårharpan och den öde perrongen som kommer vara utgångspunkt i det fortsatta skapandet av temporär arkitektur i Mälarporten. Platsen ska under sommaren att användas för häng, event och samtal. Alla över 12 är välkomna att komma och hjälpa till med byggandet!
-Lek för och av barn! Kom och lek med idéer kring hur en lekplats kan utformas. Tillsammans med stadens landskapsarkitekter får barnen använda bilder, bygga lekplatsmodeller och diskutera sina idéer.
Hela programmet med tider och detaljer finns på www.vasteras.se/arkitektur.
Allt är gratis och alla är välkomna.
Varmt välkommen!
Kontakt
Nora Kvassman, arkitekt, Västerås stad
Telefon: 021-391761
E-post: nora.kvassman@vasteras.se
Johanna Ljung, kommunikationsstrateg, Västerås stad
Telefon: 021-398895
E-post: johanna.ljung@vasteras.se