Pressmeddelande -
Välkommen till Spårharpan under Arkitekturdagarna
Vad döljer sig i slyskogen söder om järnvägen, och kan en övergiven tågplattform förvandlas till en levande plats i staden? Den 10–12 maj skapar Västerås stad temporär arkitektur på Spårharpan tillsammans med västeråsarna och de vinnande arkitektteamen från Europan.
Under Arkitekturdagarna den 10–12 maj ska Spårharpan förvandlas till en plats för event, umgänge och samtal, som sen kommer kunna användas av västeråsarna under våren och sommaren.
Ytan skulle kunna användas för konst och kreativitet, dans eller kanske något helt annat. Det är upp till de som vill vara med att skapa att komma med idéer och fylla Spårharpan med liv. Västeråsarna har ombetts att bidra med material, idéer, kreativitet och nyfikenhet och nu ska platsen byggas. Utvecklingen av Spårharpan är en del i arbetet med den nya stadsdelen Mälarporten.
Hjälp oss med information om platsen
Har du minnen eller information om Spårharpan från förr, då vill vi gärna ta del av dem! Kom ner till oss på Spårharpan under vecka 19 eller kontakta projektledare Marit Sihm Kvenangen, marit.sihm.kvenangen@vasteras.se
Programmet för Spårharpan under Arkitekturdagarna
Öppen verkstad: 10–12 maj bygger vi på plats på Spårharpan. Kom och var med!
Plats: Den öde perrongen väster om Westinghouse Arena
Tid:
Onsdag 10 maj: 10.00-17.00
Torsdag 11 maj 11.00-18.00
Fredag 12 maj 11.00-18.00
Mingel och invigning på Spårharpan fredag 12 maj 15.30
Under minglet kommer arkitektteamen emergent_lab och Studio Träda samtala om sina tankar kring medskapande processer och veckans arbete på Spårharpan. Marit Sihm Kvenangen från Västerås stad kommer berätta om vilka planer som finns för platsen framöver och hur Väster stad kommer att arbeta med att skapa platser i området under omvandlingstiden (samtalet kommer föras på engelska).
Använd Spårharpan: Hela sommaren.
För frågor kring projektet kontakta Marit Sihm Kvenangen, 021 - 390148
Om arbetet med temporär arkitektur i Mälarporten
Spårharpan kommer vara utgångspunkt i det fortsatta skapandet av temporär arkitektur i Mälarporten. Temporär arkitektur ger till skillnad från permanent en möjlighet att tillfälligt testa och undersöka olika användningar och gestaltningar av en plats. Undersökningarna bjuder in till ett medskapande som hjälper till att få mer kunskap om människorna och platsen. Det kan då ge en större säkerhet i utformningen den framtida permanenta arkitekturen.
- Därför är det både kostnadseffektivt och hållbart att använda sig av temporär arkitektur i utvecklingen av ett så långsiktigt arbete som Mälarporten. Det här är ett arbetssätt som är vanligt internationellt och i de största svenska städerna, men som vi nu vill använda oss mer av i Västerås, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, Västerås stad.
För att Västerås stad skulle hitta bästa möjliga arbetssätt för den här processen vände vi oss till Europan, som är en organisation som organiserar tävlingar för europeiska arkitekter. Under 2021 deltog Västerås stad i arkitekttävlingen och en meriterad jury har hjälpt till att välja de samarbetspartners som nu är engagerade i Spårharpan.
De två vinnande arkitektteamen kommer att förverkliga sina idéer. Ambitionen är att skapa levande platser för västeråsarna genom att ge nytt liv till återbrukat material och skapa förutsättningar för att samlas under sommaren. Det blir också ett sätt att främja växtlighet för ökad biologisk mångfald.