Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ungdomars förslag leder till satsning för att få fler att säga hej i Skultuna

Skultuna-ungdomar upplever ett missnöje från vuxna. Det visar Skultuna ungdomsdialogs trygghetsrapport från förra året. För att skapa ett tryggare och vänligare klimat presenterade ungdomarna förslaget om en satsning för att få fler i Skultuna att säga hej till varandra. Nu blir hej-kampanjen verklighet.

Under 2021 fick Skultuna ungdomsdialog i uppdrag att ta fram en trygghetsrapport. I rapporten framkom det att ungdomarna upplever ett missnöje från vuxna i Skultuna. Ungdomarna menar att missnöjet bygger på ilska från båda sidor - som bidrar till växande barriärer mellan unga och vuxna. Ett förslag från ungdomarna för att motverka detta var en hej-kampanj.

Samarbetsprojektet SkultunaAndan har tagit del av rapporten och tycker att förslaget faller väl ut med projektmålen. Därför har vi nu beslutat att genomföra satsningen och lansering sker på valborgsmässoafton. Målet är att skapa ett tryggare och vänligare klimat i Skultuna.

Citat från ungdomarnas trygghetsrapport

”Varför inte bara en HEJ-kampanj, det skulle bli så mycket trevligare här i Skultuna om människor bara började säga HEJ till varandra, det är det aldrig någon som gör upplever vi. Mötet mellan människor bör inte underskattas, att faktiskt se, lära känna din medmänniska kan så många gånger bryta fördomar om varandra, motverka rasism och skapa en kultur som istället speglar öppenhet, förståelse och gemenskap.”

Om SkultunaAndan

SkultunaAndan är ett projekt som drivs av Västerås stad i samarbete med Skultuna IS, Skultuna AIK, Skultuna scoutkår, Skultuna skytteförening och Mimer. Syftet är att skapa ett gemensamt förhållningsätt till våra barn och unga. Genom projektet får ungdomarna chans att vara medskapare till sin egen framtid – och möta vuxna som ser, lyssnar och stöttar.

Projektet är ett så kallat Leader-projekt och finansieras av EU-stöd genom den europeiska jordbruksfonden för lokal utveckling.

För frågor eller intervju

Det finns möjlighet för media att intervjua representanter för satsningen, antingen på valborgsmässoafton eller dagarna innan. På valborgsmässoafton ordnar Skultuna idrottssällskap ett firande på Kvarnbackavallen klockan 16-18. I anslutning till detta finns det representanter på plats för intervjuer. Cirka klockan 17 håller kommundelsförvaltningens direktör sitt vårtal, strax innan brasan tänds.

Stina Holgersson
Projektsamordnare, Skultuna kommundelsförvaltning

Telefon direkt: 021- 39 07 89

Mejladress: stina.holgersson@vasteras.se

Rasmus Persson

Direktör, Skultuna kommundelsförvaltning

Telefon direkt: 021-39 38 89

Mejladress: rasmus.persson@vasteras.se

Daniel Watkinson

Skultuna IS

Telefon direkt: 0224-74 78 30

daniel.watkinson@sala.se

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås