Gå direkt till innehåll
En illustration av en del av det framtida parkstråket som är tänkt att bli där Metallverksgatan går idag. Till höger i bild Gjuteriet och till vänster skymtar Valsverkets tegelfasad. Illustration: Dreem Arkitekter
En illustration av en del av det framtida parkstråket som är tänkt att bli där Metallverksgatan går idag. Till höger i bild Gjuteriet och till vänster skymtar Valsverkets tegelfasad. Illustration: Dreem Arkitekter

Pressmeddelande -

Tyck till om utvecklingen av östra Kopparlunden

Nu är den sista detaljplanen i Kopparlunden, detaljplan öst, ute på samråd. Det innebär att du har möjlighet att tycka till om planen. Samrådet pågår från den 19 augusti till den 29 september 2024.

- Det känns väldigt roligt och det ska bli spännande att höra vad västeråsarna tycker om förslaget. Efter drygt två års arbete med detaljplanen kan vi nu visa upp hur vi vill utveckla den här delen av Kopparlunden. Det här är den saknade pusselbiten i området, säger Susanne Malo som är Västerås stads ansvariga arkitekt för Kopparlunden.

Detaljplan öst är sist ut av de fyra detaljplanerna som innefattar hela Kopparlunden. De tre andra vann laga kraft hösten 2021 och där har arbetet påbörjats med att omvandla denna historiskt värdefulla stadsdel till en blandad stadsbebyggelse där historia och framtid samspelar och skapar ett levande område. Den unika kulturmiljön ska få sällskap av ny bebyggelse i form av bostäder, restauranger, butiker, arbetsplatser, förskolor och mötesplatser som torg och parker. Totalt ska det bli cirka 2100 bostäder i Kopparlunden, varav 450 planeras inom detaljplan öst.

Gammalt och nytt
En detaljplan styr hur marken i ett område får användas och visar bland annat var, vad och hur mycket man får bygga.

I detaljplaneförslaget för östra Kopparlunden blandas gammalt och nytt och knyts samman av ett parkstråk som skapar ett grönt stråk genom området. Förslaget innehåller cirka 450 bostäder fördelade på två bostadskvarter med gröna innegårdar.

För att skapa en god boendemiljö och skydda ljudmiljön i kvarteren föreslås en högre bebyggelse mot E18. Här planeras ett höghus som kan bilda ett landmärke för Kopparlunden. Byggnaden föreslås ha tjugo våningar. Utöver det ska byggnaden ha minst en lägre del och ett torg som ligger intill. Kvarteret kan rymma kontor och/eller hotell/lägenhetshotell med möjlighet till centrumverksamhet och parkering.

Gjuteriet bevaras
Inom detaljplaneområdet finns även Gjuteriet som byggdes 1917 för att användas som smältverk och gjuteri åt Svenska Metallverken. Den ursprungliga byggnaden kommer att bevaras och skyddas. Förslaget är att Gjuteriet bland annat ska rymma en förskola. I direkt anslutning till byggnadens västra sida ska det bli en förskolegård. Parkering för förskolan planeras på byggnadens östra sida.

Parkeringar under mark
Inom detaljplan öst planeras garage i 1–2 våningar under det norra bostadskvarteret, den höga kontorsbyggnaden och torgytan. Det kan också bli markparkeringar på kvartersgator i norr och öster.
Även i de övriga detaljplaneområdena i Kopparlunden planeras det för parkeringsgarage och markparkeringar.

I samklang med historien
Kopparlunden bär en stor del av Västerås historiska själ och klassas som ett riksintresse för kulturmiljövård eftersom de gamla industrimiljöerna på ett unikt sätt visar hur industrin i Sverige växt fram. Runt sekelskiftet 1900 började de kulturhistoriskt viktiga industrimiljöerna i områdets inre kärna byggas. Det byggdes även arbetarbostäder i området. Bostäderna försvann sedan i takt med att produktionen krävde mer utrymme och fler industrilokaler.

- Det känns väldigt roligt att vi nu kan skapa bostäder i Kopparlunden igen. Snart kommer nya familjer flytta in i området och det blir nya historier att berätta om i framtiden. Nya parker och torg, som vi på staden kommer att bygga i området, blir också ett fint tillskott för alla västeråsare även om man inte bor eller arbetar i Kopparlunden. säger Katarina Berg stadens projektledare för utvecklingen i Kopparlunden.

Stor omsorg har lagts vid kulturhistorien när den nya detaljplanen har arbetats fram. Förslaget tar avstamp i Kopparlundens industriprägel och de gestaltningsprinciper som har tagits fram för hela Kopparlunden. Dessa innebär i korthet att ny bebyggelse ska utformas med hög kvalitet, omsorg och varsamhet.

- För detaljplan Öst innebär detta bland annat att Gjuteriet bevaras samt att identiteten av byggnader tas till vara och lever vidare i den nya bebyggelsens gestaltning och material. Bland annat ska fasader i bostadskvarteren uppföras i tegel och harmonisera med den historiska bebyggelsen. Det har även varit viktigt att behålla och skapa siktlinjer som ger en öppenhet och behåller den industrihistoriska känslan i området, säger Susanne Malo.

De nya detaljplanerna i Kopparlunden innebär även att särskilt värdefulla byggnader skyddas mer än tidigare och de innehåller krav på att ursprunglig utformning ska vara vägledande vid ändringar. För de tre detaljplaner som redan är klara gäller dessa principer redan och samma föreslås nu för detaljplan öst.


Se förslaget och lämna synpunkter
Du hittar mer information om förslaget till detaljplan för östra Kopparlunden, dp 1977, på vår webb.

https://www.vasteras.se/koppar...

Där finns även en 3D-karta i vilken du kan upptäcka det framtida Kopparlunden.

Information i Culturen
Vi har en informationsplats i Culturen, Sintervägen 6, i Kopparlunden. Där finns bland annat en fysisk modell av området.

Vi kommer även ha två tillfällen med öppet hus i Culturen. Då kan du träffa oss och få veta mer om planerna. Dessa tillfällen är:

11 september klockan 15-19
21 september klockan 15-19 (Kulturnatten)

Synpunkter ska lämnas skriftligen och ha kommit in senast den 29 september. Du kan mejla till byggnadsnamnd@vasteras.se eller skriva brev till Västerås stad, Byggnadsnämnden, Stadshuset, 721 87 Västerås. Det går även bra att lämna in ett brev i Stadshusentrén vid Fiskartorget 1.

Kontaktpersoner:
Susanne Malo, Västerås stads ansvariga arkitekt för detaljplanen i Kopparlunden
021-39 12 51, susanne.shahoud.malo@vasteras.se

Katarina Berg, Västerås stads projektledare för utvecklingen av Kopparlunden
021-39 17 93, katarina.berg@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås