Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tusse, Arja Saijonmaa och Petra Nielsen till årets nationaldagsfirande på Djäkneberget

Efter två års pandemiuppehåll kommer vi nu äntligen att kunna fira Sveriges nationaldag tillsammans, den 6 juni på Djäkneberget klockan 12.00–16.00. Västerås stad kan med glädje presentera artisterna Tusse, Arja Saijonmaa och Petra Nielsen som kommer att framträda på den stora scenen. Det kommer även att finnas tuff-tuff-tåg, ponnyridning och annat kul för både vuxna och barn.

Firandet inleds med den traditionsenliga fanborgen med avmarsch från Fiskartorget klockan 12.00, där Stadsmusikkåren och Västerås Youth Marching Band spelar hela vägen upp till Djäkneberget.

Nationaldagsfirandet bjuder på alla de klassiska inslagen, såsom flagghissning, sommartal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck och allsång.

Medverkar i år gör även bland andra Västerås Sinfonietta, Västmanlands Teater med Niklas Hjulström i spetsen, dansgruppen Caporales San Simon samt Kulturskolan som kommer att bjuda på en hejdundrande show tillsammans med Tusse. Konferencierer är scenkonstnären Maria Sendow och 11-åriga fiol- och sångeleven Freja Jannborg.

Nytt för i år är att Västerås stad delar ut årets kulturstipendier under nationaldagsfirandet. Utdelare är kulturnämndens ordförande Markus Lindgren.

Vi kommer på årets Nationaldag att ersätta de fysiska programbladen och allsångstexter med ett digitalt programblad på webben. Adressen är vasteras.se/nationaldagen. Man kommer dessutom att kunna följa allsångstexter från en storbildsskärm.

Information om nationaldagen kommer att uppdateras löpande på vasteras.se/nationaldagen
Där publicerar vi program, allsångstexter och annat som kan vara bra att veta.

Nationaldagen inleds i stadshuset med mottagning för nyblivna svenska medborgare som bjuds in till en välkomstfest på förmiddagen.

Ungdomsfestivalen Berget tar vid efter firandet på Djäkneberget på Nationaldagen. Festivalen har fri entré och både en drog- och alkoholfri policy. Kvällen kommer att vara fylld av framträdanden och aktiviteter för kreativt skapande. Festivalen på Berget går av stapeln från kl 18.

För frågor om nationaldagsfirandet, kontakta:

Michael Bäck
Producent/projektledare
Västerås stad
Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon direkt: 021-398542
michael.back@vasteras.se
www.vasteras.se

För frågor om Berget, kontakta:

Nicoletta Fornari
Kultursamordnare
Västerås stadsbibliotek
Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon: 021-39 10 05
nicoletta.fornari@vasteras.se
www.vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås