Pressmeddelande -
Succén med sommarlovspraktik fortsätter 2024
För att erbjuda ungdomar meningsfulla uppgifter under sommarlovet och främja en ökad känsla av trygghet och engagemang skapades 250 sommarpraktikplatser i år. Nu står det klart att antalet platser för sommarlovspraktik 2024 fördubblas till 500.
- Jag är väldigt glad att vi fyller på med ytterligare 250 sommarpraktikplatser 2024, men även att vi stärker vårt förebyggande arbete på många andra plan. En helhetssyn på det förebyggande arbetet är avgörande för att ingen ska hamna i kläm och för att fler unga ska känna framtidstro, säger Anna Maria Romlid (V), kommunalråd.
2023 tog kommunfullmäktige beslutet att införa sommarlovspraktik med lön för elever i årskurs 6–9, som en del av majoritetens trygghetspaket. Västerås fritidsgårdar fick ansvaret att fördela platserna. Målet är att på sikt nå 1 000 sommarpraktikplatser.
- Första året med sommarlovspraktik för unga blev en succé! Att få chansen att tjäna sina första egna pengar med hjälp av kommunen och lokala näringslivet är så viktigt för att ge hopp och framtidstro för unga västeråsare, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.
Gör stor skillnad
Resultatet från i år blev mycket lyckat och personalen på fritidsgårdarna ser fram emot möjligheten att få erbjuda fler ungdomar sommarlovspraktik. De ser att satsningen på sommarlovspraktiken gör skillnad både på individnivå och för samhället i stort. Det är en chans för alla verksamheter att bidra till en positiv samhällsutveckling och det har varit rörande att se hur ungdomarna har tagit tillvara möjligheten och kommit tillrätta utifrån sina styrkor och resurser. Med rätt handledning ute på praktikplatserna har ungdomarna vuxit och stärkts.
- Jag tyckte att det var kul att få sommarjobba. Då var det som att jobba på riktigt och man fick testa på ”vuxenlivet”. Jag kände mig väldigt produktiv när jag vaknade tidigt på morgonen och gick till jobbet men ändå hade tid för annat efter jobbet, säger en av ungdomarna.
Satte guldkant på tillvaron
Praktikhandledarna vittnar om positiva effekter för deras verksamheter och berättar att ungdomarna har fått utföra praktikuppgifter som har satt guldkant i vardagen för invånarna. Ett sådant gott exempel kommer från äldreboendet Tujagården, där verksamhetschefen Åsa Rosseland skriver så här:
”Sommarpraktikanterna kom till Tujagården under fyra veckor och spred glädje och gemenskap till våra boende. De har hjälpt till att baka kakor i alla möjliga former, smaker och mycket sockerfritt vilket är uppskattat av diabetikerna. De har varit med och hjälpt till vid alla aktiviteter under dagarna som gjort att flera boende kunnat få mer tid till samtal och promenader. Att ha ungdomar inom äldreomsorgen är fantastiskt, deras glada energi och humör sprider sig till alla och vi har haft en underbar sommar tillsammans! Det är roligt att fått följa ungdomarna från att vara lite blyga och nya på jobbet till att våga ta för sig och bli en i gänget med all personal och våga bjuda på sig själva och hitta på aktiviteter för de boende. Vi tar gärna emot fler ungdomar!”
- Vår förhoppning till kommande sommar är att alla som sitter på möjliga praktikplatser ser den ömsesidiga vinsten och tar chansen att bidra för ett bättre samhälle och ett tryggare Västerås, säger Dietmar Schneider, verksamhetschef för fritid och förebyggande, Västerås stad.
Mer information om hur ansökan går till, vilka tider det gäller och vilken ersättning ungdomarna får kommer att publiceras på Västerås stads webbplats i början av 2024.
För mer information, kontakta:
Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande nämnden för idrott, fritid och förebyggande, 070-320 41 61
Anna Maria Romlid (V), kommunalråd, 073-833 47 71