Pressmeddelande -
Stort antal hantverksärenden till konsumentrådgivningen
Just nu får Västerås stads konsumentjuridiska rådgivare ett stort antal hantverksrelaterade ärenden – både ärenden som handlar om inhyrda hantverkare och ärenden där man bestämt sig för ”gör-det-själv” och det gått snett.
– Frågor om boende, till exempel om hantverkstjänster, är en av de vanligaste frågorna som vi får. Vi vill verka förebyggande för att hantverkartvisterna i Västerås ska bli färre. Detta gör vi bland annat genom att informera om vad man som konsument bör ta reda på och kolla upp innan man anlitar en hantverkare. Vi rekommenderar alltid ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd - det är en trygghet för både konsument och näringsidkare. En hantverkare som vägrar skriva skriftliga avtal bör man överväga om man skall anlita alls, säger Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare.
Konsumentjuridiska rådgivarna är vana vid att hantverksärendena ökar i antal under försommaren, men i år är det mer påfallande än på länge. En orsak kan vara att man under rådande omständigheter spenderar mer tid hemma och inte planerar att resa bort under sommaren.
-En del konsumenter bestämmer sig för att själva bygga om eller renovera, vilket kan vara helt ok om man ser till att ha nödvändig kunskap. Dessvärre får vi varje år samtal från konsumenter som gett sig på bygg- och renoveringsprojekt som sedan gått snett och blir dyrare än tänkt, fortsätter Ottar Kraemer.
Man bör därför noga tänka efter om man verkligen har de kunskaper som krävs innan man bygger om själv – och i tveksamma fall är det nog klokt att samtala med ens försäkringsbolag innan man börjar bygga. För att underlätta avtalsskrivande med hantverkare och entreprenörer erbjuder konsumentrådgivarna avtalsmallar som tagits fram av Konsumentverket och byggbranschen i samråd.
För mer information
Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare, 021-39 26 69
carl.ottar.kraemer@vasteras.se