Pressmeddelande -
Startskott för lågenergihus i Västerås
Hur bygger vi lågenergihus i Västerås? Den frågan diskuterades på ett energiseminarium som Stadsbyggnadskontoret nyligen arrangerade.
– Vi ser seminariet som ett startskott för processen att bygga 200 lågenergihus i Västerås, säger Lennart Gustafsson, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.
Seminariet den 19 oktober samlade 80-talet deltagare, såväl politiker, tjänstemän, energiproducenter, byggherrar som entreprenörer från Västerås. Föreläsare var Tomas Berggren från Energimyndigheten, Börje Göransson från Finnvedsbostäder i Värnamo, Robert Öman från Mälardalens högskola och Karl-Gunnar Andersson från Mälarenergi. Seminariet avslutades med en paneldiskussion om hur och var det går att bygga lågenergihus i Västerås.
Robert Öman från Mälardalens högskola slog fast i sitt anförande att uppvärmningen av bostäder står för mer än en tredjedel av den totala energianvändningen i Sverige.
Passiva hus
Tomas Berggren från Energimyndigheten berättade om så kallade passiva hus, som drar endast en fjärdedel så mycket energi som dagens bostäder.
– Dessa hus värms upp endast med hjälp av värmen från människorna själva samt de hushållsapparater som finns i huset i kombination med en effektiv värmeåtervinning, berättade han.
Karl-Gunnar Andersson från Mälarenergi påpekade att det gäller att välja rätt plats för byggande av lågenergihus så att man inte tar bort underlaget för fjärrvärmen i staden.
– Det är viktigt vilken form av energi som används till uppvärmning. Miljövänlig fjärrvärme är bättre än el producerad i kolkraftverk, sade Karl-Gunnar Andersson.
Lägre driftkostnader
Byggkostnaderna för lågenergihus är högre men driftkostnaderna lägre, påpekade Börje Göransson från Finnvedsbostäder som byggt 40 bostäder enligt passivhusprincipen i Värnamo.
– Luftkvaliteten blir mycket bra med låg allergirisk, sade han.
Seminariet avslutades med en paneldiskussion. I den deltog förutom föreläsarna Mikael Söderberg, Bostads AB Mimer, och Kristiina Pousar och Bo Göransson från fastighetskontoret, Västerås stad.
Panelen var överens om att energin är en ödesfråga som hänger ihop med ekonomi, miljö och trygghet där byggandet av lågenergihus kan vara en viktig del.
Entusiasm och vilja
Börje Göransson från Finnvedsbostäder avslutade med att skicka med budskapet att ska man lyckas med att bygga lågenergihus måste det finnas en gemensam vilja och entusiasm från politiker, tjänstemän, byggherrar och entreprenörer att genomföra projektet.
Här finns dokumentation från seminariet och aktuella länkar:
Länk till Stadsbyggnadskontorets webbplats
För mer information: Per Skyllberg, kommunekolog, stadsbyggnadskontoret, 021-39 15 54.