Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Start för doggybag i Västerås

I Sverige slängs varje år en miljon ton mat från hushåll, restauranger och storkök. Det innebär att varje svensk slänger omkring 72 kilo mat varje år. Det vill vi ändra på.

I oktober drar vi igång en kampanj för att minska matavfallet i Västerås, ”GoBag – gott för både mage och miljö”. En del i kampanjen är att stadens restauranger erbjuder en doggybag till de gäster som inte orkar äta upp maten på sin tallrik. Enligt en undersökning tycker åtta av tio matgäster att det är pinsamt att fråga om de får ta med sig maten hem.

I dagarna får 148 restauranger i Västerås ett erbjudande om att delta i kampanjen. Restaurangerna erbjuds ett gratis startpaket som ska underlätta för dem att erbjuda sina gäster en doggybag. I startpaketet ingår ett antal take-away-påsar, en dörrdekal som berättar för matgästerna att de kan fråga efter doggybag, bordspratare med fakta om matsvinn och frågequiz med svar för gästerna.  

– Vi tror att restaurangerna ser fördelar med att gå med i kampanjen. Kampanjen omfattar av förklarliga skäl inte de restauranger som enbart serverar buffé. Vi vänder oss särskilt till de som serverar sina gäster vid sittande bord. Kockens mat blir uppäten och de minskar sitt avfall. Samtidigt skickar de bra signaler till sina matgäster, säger Marianne Lidman Hägnesten, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som står bakom hela projektet och kampanjen.

– Det finns ett nationellt mål att minska matsvinnet med 20 procent till 2015. Kampanjen är en viktig del i vår ambition att väcka västeråsarnas intresse för problemet med att vi slänger allt mer av den mat vi köper. Som privatpersoner eller som restaurangägare kan vi göra skillnad oavsett om det sker stort eller smått, säger Marianne Lidman Hägnesten.  

I projektet ingår även bloggen Rädda maten nu! där man kan skicka in sitt bästa recept på matrester. Bloggen finns på adress http://raddamatennu.wordpress.com/
Och i november arrangeras även ett seminarium om matsvinn.


Mer information:
Marianne Lidman Hägnesten, enhetschef miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, 021-39 13 75
Carina Tunner, kommunikationsstrateg, 021-39 13 49

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås