Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ska du köpa ny elektronik? Tänk på energimärkningarna!

Vinterns dyra elräkningar har gjort att intresset för att spara energi har vuxit. Och visst finns det saker som du kan göra för att få en lägre elräkning. Vad drar egentligen mest el där hemma? Kommunens konsumentvägledare och energi- och klimatrådgivare tipsar att ”göra en inventering" av hemmets vitvaror och hemelektronik. Att se över sin energianvändning kan vara lönsamt ur olika perspektiv, både för miljön och för den egna plånboken.

  • Vitvaror och hemelektronik kan vara stora eltjuvar, vilket kan påverka konsumenternas ekonomi speciellt med de högre elpriser vi har sett en tid. Vi rekommenderar därför att man, vid nyinköp tittar på varornas energimärkningar. Inom EU finns nämligen krav på att använda sig av gemensamma energimärkningar. Hur energimärkningarna ser ut varierar beroende på produktkategori, men en vanlig klassificering är A+++ till D eller A till G. Desto högre upp varan är i bokstavsordningen, desto mindre el förbrukar den, säger Ottar Kraemer, konsumentvägledare i Västerås.
  • Det är bra att känna till de nya energimärkningarna, eftersom det kan vara svårt att göra en bra jämförelse mellan dessa och de gamla märkningarna. Beräkningssätten och testerna som görs för att klassificera produkterna har alltså förändrats med de nya energimärkningarna, fortsätter Ottar Kraemer.
  • Det gäller speciellt sådana som är i gång hela tiden, såsom kyl och frys. Normalt sett är det mer hållbart att använda sina apparater så länge som möjligt men vitvaror är ett undantag. En tumregel är att om de är mer än 10 år gamla så kan det löna sig att byta ut dem även om de fungerar. Vill du testa hur mycket dina apparater förbrukar så finns det energimätare att låna på stadens bibliotek, avslutar Per Eriksson.

Från våren 2021 används en ny energimärkning för vissa produkter. Det rör sig bland annat om TV-apparater, kylar/frysar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Den nya energimärkningen ska vara bättre anpassad för framtiden. Klassificeringen är mellan A till G. De mest energisnåla produkterna i dagsläget hamnar ofta på B eller C.

En annan infallsvinkel är att gammal elektronik kan vara betydligt mindre energisnål i jämförelse med nya produkter. Trots att det kan innebära att man byter ut exempelvis en fullt fungerande tvättmaskin, kan ett nyinköp ge långsiktiga besparingar ur både ett ekonomi- och miljöperspektiv. Hållbar konsumtion handlar bland annat om att ta vara på det man har och att undvika onödiga nyinköp. Att reparera något kan alltså vara mer miljövänligt än att byta ut det. När det kommer till äldre elektronik kan det dock finnas skäl att tänka mer långsiktigt. En ny tvättmaskin kan, om den är energisnål, förutom att förhoppningsvis ge en bättre användarupplevelse även bidra till minskade elkostnader och mindre miljöpåverkan. Att gamla vitvaror kan vara riktiga energitjuvar stämmer även energi- och klimatrådgivare Per Eriksson in i.

Mer information:

Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare, 021–39 26 69, carl.ottar.kraemer@vasteras.se

Mattias Scherberg, konsumentjuridisk rådgivare, 076-569 23 61, mattias.scherberg@vasteras.se


Per Erikson, energi- och klimatrådgivare, 021-39 25 75, per2.eriksson@vasteras.se

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås