Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rycks inte med av rean – tänk efter innan du slår till

Konsumentjuridisk rådgivning, kommunens konsumentvägledare, flaggar för att vi konsumenter just nu matas med olika erbjudanden som kan vara svåra att stå emot - allt från Singles day till mellandagsrean vid årets slut. Marknadsföringen lockar med stora klipp på allt från kläder och elektronik.

– Ofta genomförs spontanköp som kanske inte är så genomtänkta, och alla reaerbjudanden är vid en närmare granskning tyvärr inte så förmånliga som det påstås i reklamen, säger Ottar Kremer, konsumentvägledare på Konsumentjuridisk rådgivning.

Till exempel resulterade de stickprovskontroller som utfördes av Konsumentverket under fjolårets Black Week i tillsynsärenden mot elva företag som annonserade reapriser i strid mot den lagstiftning som gäller.
– Även under årets Black Week har vi fått veta att Konsumentverket som tillsynsmyndighet kommer göra stickprovskontroller av reaerbjudanden, fortsätter Ottar Kraemer.

I ”rea-marknadsföringen” handlar det ofta om att företag i sin reklam jämför reapriset med ett överstruket påstått ordinarie pris. Problemet är bara att de överstrukna priserna aldrig har använts, eller kanske endast använts i några få dagar. Många gånger är det nedsatta priset i själva verket vad varan brukar kosta normalt. Ibland kan priserna till och med vara högre under rean än de är annars.  

– Som konsument ska du så klart kunna lita på att företagen följer lagen och inte lurar dig för att få sälja. Det finns alltså anledning att vara uppmärksam och tänka efter innan man ”slår till”. Du kan till exempel använda dig av de prisjämförelsesajter som finns på nätet för att ta reda på vad varan har kostat tidigare. På så sätt kan du förhoppningsvis ta reda på om det är ”det stora klippet’ eller ej”, fortsätter Ottar Kraemer.

När det gäller rea är marknadsföringslagen tydlig. Det krävs exempelvis väsentliga prissänkningar i förhållande till det vanliga priset. Reakampanjer med jämförelse- och ordinariepriser som är gamla eller som inte använts strider alltså mot lagen.
– Förutom att konsumenter lockas att handla och luras att tro att de gör ett fynd, är det även också illojalt mot de företag som följer reglerna”, avslutar Ottar Kraemer.

Mer information:

Ottar Kraemer, 021–39 26 69, carl.ottar.kraemer@vasteras.se

Läs mer på www.vasteras.se/julhandel

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås