Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rudbeckianska gymnasiet kan bli bästa matglädjeskola

Rudbeckianska gymnasiet har gått till semifinal i kategorin Bästa Matglädjeskola i tävlingen Arla Guldko 2015. Bland de tio semifinalisterna från hela Sverige korar juryn tre finalister. Vilka det blir offentliggörs 23 januari.

Det är ett gediget arbete som ligger bakom Rudbeckianska gymnasiets nominering. Gymnasiet jobbar med Framtidens mat och ser till såväl matens kvalitet som måltidsmiljön. (Framtidens mat är ett måltidsprojekt som Västerås stad driver för att utveckla de offentliga måltiderna ur ett miljö-, hälso- och kundnöjdhetsperspektiv.)

– Det är ett ständigt arbete och en utmaning att ta fram nyttiga, uppskattade och goda maträtter. Att laga mat à la minute, alltså att laga maten så nära servering i tid som möjligt, är något som köket har utvecklat den senaste tiden, säger Jens Aineskog, kock på Rudbeckianska gymnasiet.

Kvalitet och minskad miljöpåverkan genomsyrar lunchen som serveras i skolrestaurangen. I matlagningen används en stor andel svenska, närproducerade och ekologiska råvaror som tas om hand på ett proffsigt sätt av kockar och restaurangbiträden. Rudbeckianska gymnasiet har också ett matråd där eleverna ges möjlighet att vara med och utveckla, påverka menyer och matsalsmiljön. I matrådet får eleverna även information om säsongens råvaror och varför det är viktigt att jobba utifrån säsong. Arbetet med att minska matsvinnet pågår dagligen och redovisas så att eleverna själva kan se hur mycket som slängs och utifrån det fatta egna beslut om att bidra till att minska svinnet.

Arbetslaget är innovativt när de tar fram nya rätter och jobbar även med temaveckor som ligger rätt i tiden.

– Det goda samarbetet mellan oss i köket är en stor framgångsfaktor. Glädjen och viljan att servera god och nyttig mat är det som driver utvecklingen framåt. Nomineringen gör oss medarbetare ännu mer taggade att ligga i framkant för Västerås stads skolmat, säger Ida Jansson, kock på Rudbeckianska gymnasiet.

Arla Guldko 2015
Med tävlingen vill Arla uppmärksamma och belöna de som anstränger sig extra mycket för att sprida matglädje inom butik, restaurang och storkök samt lyfta fram bra förebilder och goda exempel som inspirerar andra. Tävlingen har fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjebutik.

Bästa Matglädjeskola
Många gör ett fantastiskt jobb på skolorna och med den här tävlingskategorin vill Arla lyfta fram goda exempel på skolor som arbetar långsiktigt för att sprida äkta matglädje bland sina elever. Alla grundskolor och gymnasier kan delta.

Bästa Matglädjeskola – årets semifinalister:

  • Rudbeckianska Gymnasiet, Västerås
  • Ekenässjöns skola Fyrklövern, Ekenässjön
  • Hagabogsskolan Kristallen, Karlstad
  • Oscar Fredriksskolan, Göteborg
  • Brunnsboskolan El Cielo, Hisings Backa
  • Virginska skolan, Örebro
  • Lina Grundskola, Södertälje
  • Utsäljeskolan, Huddinge
  • Ekenäs/Västraskolan, Eslöv
  • Brottkärrsskolan, Hovås


För mer information:

Anna Nyman, avdelningschef på Restaurangenheten, 021-39 87 41, anna.nyman@vasteras.se
Jens Aineskog, kock på Rudbeckianska gymnasiet, 021-39 94 29, jens.aineskog@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås