Gå direkt till innehåll
Rehabilitering i hemmet gör att fler klarar sig själva

Pressmeddelande -

Rehabilitering i hemmet gör att fler klarar sig själva

I drygt ett år har ett projekt om intensiv hemrehabilitering (IHR) pågått i Västerås stad. Personer som har drabbats av en ny sjukdom eller skada har fått rehabilitering i sin hem- och närmiljö. Resultatet visar att många har blivit mer självständiga.

Cirka 75% av deltagarna har fått en ökad aktivitetsförmåga, förbättrad balans och förflyttningsförmåga samt en ökad självskattad hälsa. Till följd av ökad självständighet har ca 60% av deltagarna kunnat minska sitt behov av hemtjänst med 75-100%. Alla resultat är över förväntan.

Nedan är ett citat från en av deltagarna:

Jag var först tveksam till IHR men jag blev mycket glatt överraskad över den hjälp som erbjöds och det jag behövde med bland annat glada tillrop, hjälpmedel, matlagning, bäddning, dusch, gymnastiska övningar, medicinhjälp, promenader med mera. Jag är överraskande glad över vad IHR har betytt för mig.”

I september förra året beslutade äldrenämnden att omvandla projektet till permanent verksamhet, till att börja med i två år. På sammanträdet den 29 januari presenterades projektets slutrapport.

För mer information:

Emelie Ågren, 021-39 34 84, emelie.agren@vasteras.se

Strateg på vård- och omsorgsförvaltningen

Det finns möjlighet att prata med personer som deltagit i projektet.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås