Gå direkt till innehåll
Soldattorpet i Sätra. Foto: TFF, Västerås stad
Soldattorpet i Sätra. Foto: TFF, Västerås stad

Pressmeddelande -

Raskens i Sätra

I skogsbrynet vid det 130 år gamla soldattorpet ligger den nya dialogplatsen i Sätra. Under våren har Västerås stad tillsammans med PQ Projektledning gjort i ordning platsen med odling och sittbänkar.

En ny hållbar stadsdel växer fram i Sätra, Västerås. Men i skogsbrynet ligger ett hus där människor bott och brukat jorden i över 200 år. Karlsro heter soldattorpet och platsen har anor från 1680-talet då den förste indelte soldaten, Hindrik Menlös Larsson, levde här.

Kanske är platsen uppkallad efter dåvarande kung Karl XI som skapade indelningsverket 1681. Indelningsverket bestod av flera gårdar som tillsammans bildade rotar och såg till att det för Sveriges försvar skulle finnas ryttare, soldater eller båtsmän – en indelt knekt. Knekten fick lön och ett torp med jord för att försörja sig och sin familj.

Moberg och Menlööses torp

En rikskänd indelt soldat är småländske bonddrängen Gustav Karlsson, rekryterad till roten 132 Momåla och får soldatnamnet Rask i Vilhelm Mobergs debutroman från 1927, senare tv-serie med Sven Wollter i huvudrollen.

Åren 1681-1901 bor 19 indelta soldater på platsen. Torpet har växlat namn under åren: Snälltorpet, Menlööses torp, Lundqvisttorp och nuvarande Karlsro.

Den siste att bo på Karlsro är indelte soldaten Carl-Johan Lundqvist åren 1886-1901. Vid soldattorpet har nu Västerås stad och PQ Projektledning skapat en trädgård som de såg ut vid 1800-talets slut.

Mötesplats med utsikt

-Det har varit roligt att jobba med trädgården, lite annorlunda uppdrag än det vi dagligen sysslar med, säger Charlotte Edberg på PQ Projektledning.

Kring soldattorpet finns en grillplats, odlingslådor och sittbänkar. Platsen ger en bra utsikt över det framväxande Sätra strax intill – en mötesplats för boende och förbipasserande under alla årstider.

Efter sommaren finns även en karta på plats vid dialogplatsen, där bygget av Sätras första etapp går att följa år för år.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås