Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås plastbantar! - Pressinbjudan

Hur många blå skotossar behöver en kommun egentligen? Och nog kan vi väl få bort plastbestick från Cityfestivalen. Kanske kan vi även minska på användningen av plasthandskar? 

Idéerna och planerna är många när nu staden kraftsamlar för att få bort all onödig plast från verksamheterna. Fel plast på fel ställe ska bort!

Kommunfullmäktige har beslutat att Västerås stad ska plastbanta sina verksamheter med målet att kraftigt begränsa användningen av icke miljövänlig plast.

-Västerås stad är en stor arbetsgivare som ansvarar för många olika verksamheter. Därför har vi en stor påverkan på hur mycket plast och vilken sorts plast som används i kommunen, säger kommunalrådet Vicki Skure-Eriksson (C).

Syftet med projektet är att minska användningen av fel plast på fel ställe inom såväl de egna verksamheterna som inom civilsamhälle och evenemang kopplade till Västerås stad.

2021 blir engångsartiklar av plast förbjudna inom EU enligt en ny lag. Det handlar bland annat om engångstallrikar, bestick, sugrör, ballongpinnar och bomullspinnar av plast. Plastbantingen som Västerås stad gör nu är dels för att förbereda för den nya lagen. Men vi tar det längre än så och ser över hela plastanvändningen i staden. På så vis tar vi vårt ansvar enligt den kommande lagen och gör även en stor insats för miljön och att skapa ett hållbart samhälle.

-Det känns jättespännande att vi gör den här extrasatsningen på plastbantning. Det finns otroligt mycket vi kan göra för att minska plastanvändningen både i det stora och i det lilla. Vi kommer arbeta med detta i våra verksamheter, men även i samarbeten med idrottsföreningar och övriga civilsamhället. Tillsammans med folkbildningen vill vi sprida kunskap om hur vi alla ska kunna hjälpas åt att minska nedskräpning och onödig plastanvändning. Västerås cityfestival är ett stort evenemang där västeråsarna förhoppningsvis kommer att märka stor skillnad när det gäller plastanvändning i år, säger Vicki Skure-Eriksson.

Den 6 februari går startskottet för arbetet med plastbantningen genom att vi ordnar ett seminarium på Expectrum. Där delar nationella och internationella experter inom området med sig av sin kunskap. Seminariet är tänkt som en kunskapskälla och inspiration för att arbetet med plastbantningen ska ta fart i våra verksamheter och bland våra samarbetspartners.

Vi välkomnar media till seminariet.
För fullständig talarlista se bifogad inbjudan.

Plats: Expectrum
Tid: kl 9.30-12.00 den 6 februari 2020

Kontaktpersoner:

Hannah Lidström, projektledare. hannah.lidstrom@vasteras.se, 021-39 11 22

Vicki Skure-Eriksson, kommunalråd (C). viktoria.skure.eriksson@vasteras.se, 070-320 41 61

Ämnen

Regioner

Relaterat material