Gå direkt till innehåll
Önsta förskola – den första av flera konceptförskolor

Pressmeddelande -

Önsta förskola – den första av flera konceptförskolor

Västerås stad kommer att bygga flera så kallade konceptförskolor. Först ut är Önsta förskola som placerats intill Önsta idrottsplats. Förskolan byggs i två plan på en stor förskolegård med rejält med plats för lek och lärande.

Behovet av förskoleplatser är stort i Västerås då staden bygger, växer och utvecklas. Därför har Västerås stad valt att satsa på att ta fram en konceptförskola som uppfyller dagens krav på en bra arbetsmiljö och lärmiljö samt kortar ner projekteringstiden. Med konceptförskolorna bygger Västerås stad flera förskolor med samma huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.

– Vi har valt formen konceptförskola eftersom vi bara behöver göra en projektering för byggnaden men ändå får fler förskolor. Det spar tid och pengar och är lättare och billigare för staden att genomföra, säger Thomas Pennanen, enhetschef vid Teknik- och fastighetsförvaltningen inom Västerås stad.

Teknik- och fastighetsförvaltningen har tillsammans med Barn- och utbildningsförvaltningen arbetat fram hur förskolornas ska se ut.

– Det är viktigt att möta verksamhetens behov och önskemål. Men också att vara förutseende så att framtidens förskola får rätt förutsättningar i de fastigheter vi bygger idag. Staden har handlat upp NCC på en totalentreprenad med utökad samverkan där vi tillsammans utveckar Västerås framtida förskola. Vi har nu tecknat avtal för en av fem möjliga förskolor som NCC får bygga, säger Thomas Pennanen.

Markarbete har påbörjats på Önsta och förskolan beräknas vara klar sommaren 2018. Parallellt med att byggnationen av Önsta förskola pågår projektering av nya förskolor på Vallby, Blåsbo, Brandthovda och Gäddeholm. När förskolorna börjar bli färdigbyggda kan invånarna i Västerås ansöka om förskoleplats i e-tjänsten på www.vasteras.se.

Mer information

Thomas Pennanen, Teknik och Projektchef, enhetschef vid Teknik- och fastighetsförvaltningen

thomas.pennanen@vasteras.se telefon: 021-39 14 67

Yvonne Carehag Gustafsson, verksamhetschef för förskoleverksamheten vid Barn- och utbildningsförvaltningen

yvonne.carehag.gustafsson@vasteras.se telefon: 021-39 18 28

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås