Gå direkt till innehåll
Vy över den nya faunapassagen, trädäcket och gång- och cykelbanan vid Falkenbergska kvarnen. Foto: Västerås stad
Vy över den nya faunapassagen, trädäcket och gång- och cykelbanan vid Falkenbergska kvarnen. Foto: Västerås stad

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen

Nu är det fritt fram för cyklister, fiskar och flanörer! Faunapassagen, trädäcket och gång- och cykelväg vid Falkenbergska kvarnen står färdiga. Den 11 september vill vi önska media och allmänhet välkomna på invigning. Förutom att platsen nu är vacker så underlättar den också för Mälarens och Svartåns fiskar att vandra ända upp till Åkesta och Forsby där det finns fina lekmiljöer.

Västerås stad bjuder in media och allmänhet till invigningen vid Falkenbergska kvarnen. Under invigningen kommer representanter från Västerås stad och projektet att finnas på plats för att berätta mer om bygget och de långsiktiga effekterna för djurlivet. Lars-Erik Nordin, tekniska nämndens ordförande invigningstalar.

Invigningen riktar sig lite särskilt till nyfikna barn som vill lära sig mer om fiskarna i Svartån. På plats kommer Naturskolan Asköviken, fiskeklubben Aspen och EU-projektet LIFE IP Rich Waters att ordna med aktiviteter och information, såsom att titta närmare på smådjur som bor i ån, rita en fisk eller träffa en stor asp. Västerås stad bjuder på fika och småfisk.

Så här säger Lars Nordin, tekniska nämndens ordförande,

–Den nya faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen gör att fiskens möjlighet till vandring till lekområden norrut i Svartån äntligen är återställd. Projektet är också ett utmärkt exempel på hur vi kan förena förbättringar för djurlivet med en attraktivare stadsmiljö och en ökad tillgänglighet till Svartån.

Datum: 11 september

Tid: 13.30 -14.30.

Plats: På det nya trädäcket längs Svartån vid Falkenbergska kvarnen, på sidan mot Lustigkulla

Tid för media att ställa frågor till representanter från Västerås stad: Från klockan 12.30


Fakta om Projektet som inkluderar faunapassagen, ett trädäck och en ny gång- och cykelväg.

Faunapassagen

Faunapassagen är byggd för att ge fiskar från Mälaren och Svartån möjlighet att vandra upp till Åkesta och Forsby, där det finns gynnsamma lekmiljöer. Passagen är avgörande för att fiskar ska kunna reproducera sig, hitta mat och nya livsmiljöer. Sedan den första faunapassagen vid Turbinbron blev klar har många rödlistade och utrotningshotade arter hittat tillbaka till sina forna lekområden i Svartån. Detta var första gången på 130 år som Mälarens fiskar kunde simma upp i ån för att leka eller hitta nya livsutrymmen.

Projektet är en del av Västerås stads långsiktiga hållbarhetsarbete och en del av EU-projektet LIFE IP Rich Waters, som syftar till att förbättra vattenkvaliteten och stärka förutsättningarna för både växt- och djurliv i Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås stad är en av 35 parter i projektet, som pågår i hela Norra Östersjöns vattendistrikt. En viss medfinansiering fås från EU-projektet.

Den nya faunapassagen är drygt 100 meter lång och 16 meter bred, med en fallhöjd på cirka 3,5 meter. Botten är utformad som ett sluttande plan med en lutning på cirka 3 %, vilket gör det möjligt även för svagsimmande fiskarter som aspen att ta sig upp. Större runda stenar placerade längs botten ger fiskarna möjlighet att vila under vandringen och ger faunapassagen ett naturligt utseende. Just nu är vattennivån i Svartån ovanligt låg, så vattnet porlar lite försiktigare än normalt. Samma tid förra året tampades vi med översvämningar. Det vi ser i Svartån är en effekt av vårt alltmer extrema klimat.

Förbättrad Infrastruktur och bättre möjlighet att uppleva Svartån

Som en del av projektet har vi även byggt ett nytt trädäck längs Svartån, och gång- och cykelvägen längs den västra kanten av Svartån är breddad och stabiliserad. Tillsammans förbättrar de tillgängligheten för cyklister och fotgängare.

Kontakt vid frågor

Susanna Hansen, vattensamordnare, Västerås stad, e-post: susanna.hansen@vasteras.se, telefon: 021-391123

Johannes Cattani, landskapsarkitekt, Västerås stad, e-post: johannes.cattani@vasteras.se, telefon: 021-392801

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås