Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Invigning av Blåsbo förskola

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av Blåsbo förskola

För att möta framtidens behov av förskoleplatser bygger Västerås stad flera nya förskolor. Nu välkomnas media till invigningen av den nya förskolan på Blåsbo, med plats för 144 barn.

Den nya förskolan på Blåsbo är byggd enligt ett koncept som gör byggprocessen effektivare och säkerställer en bra miljö för de barn och medarbetare som ska vara i byggnaden. Bland annat är lokalerna tillgänglighetsanpassade och ger ett lugnt intryck med få färger i material och inredning. Utegården har många olika delar med utmaningar för alla barn.

– Här kan vi verkligen erbjuda en bra förskoletid för alla våra barn, och det känns jätteviktigt att vi har rätt förutsättningar att jobba inkluderande. Här får alla barn möjligheter att utvecklas och bli mer självständiga redan från start, säger Maria Malm, förskolechef på Blåsbo förskola.

Välkomna på invigning

I november 2017 tog byggarbetarna det första spadtaget och redan i januari 2019 började de första barnen på Blåsbo förskola. Nu välkomnar vi media till invigningen av den nya förskolan.

Tid: Tisdag 5 mars kl 17:30-19:00.
Plats:
Blåsbo förskola, Vasagatan 67A.

Program: Vi börjar med att lyssna på invigningstal av Blåsbo förskolas chef Maria Malm, förskoleverksamhetens chef Anna Olofsson Carstedt och förskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson (C). Sedan visar pedagogerna runt i de nya lokalerna och på gården.

Västerås Stad bygger framtidens förskola

Västerås växer. För att möta framtidens förskolebehov i staden och matcha den nationella utvecklingen av förskolan planerar och bygger Västerås stad fler förskolor de närmsta åren.

– Att bygga nytt ger oss chansen att tänka rätt från början, och verkligen anpassa huset efter vad som ska vara i det: förskoleverksamhet. Det gör att vi hela tiden förbättrar både arbetsmiljön för våra medarbetare och lärmiljön för barnen, de vi är till för, säger Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef.

Senare i mars invigs ytterligare en ny förskola.

För mer information, kontakta:

Maria Malm, förskolechef Blåsbo förskola
maria.malm@vasteras.se, telefon: 021-39 48 17

Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef för förskoleverksamheten vid Barn- och utbildningsförvaltningen
anna.olofsson.carstedt@vasteras.se, telefon: 021-39 18 28

Vicki Skure Eriksson (C), ordförande Förskolenämnden
viktoria.skure.eriksson@vasteras.se, telefon: 021-39 31 24

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mer om Västerås konceptförskolor

Konceptförskolorna förbättrar flera områden:

  • Mindre barngrupper: att gruppera barnen i hemvisten istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten.
  • Tillgänglighet: både inne- och utemiljön byggs för att säkerställa tillgänglighet och användbarhet för barn med olika funktionsvariationer.
  • Smart ytanvändning: förskolorna med åtta hemvisten har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa ordentligt med plats för både små och stora barns lek och lärande.
  • Bra vardagsmiljö: att bygga med förskoleverksamheten i åtanke säkerställer att förskolan uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö.
  • Effektivare byggprocess: att bygga lika kortar ner projekteringstiden. För konceptförskolorna innebär det att bygga flera förskolor med likadan huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.
  • Certifierad miljöbyggnad nivå silver: förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation.
  • Giftfri förskola: alla nybyggda och flera befintliga förskolor ingår i projektet Giftfri förskola.

2018-2019 byggs flera konceptförskolor. Önsta förskola öppnade i augusti, Vallby öppnade i september och i vinter öppnar Blåsbo förskola. Under 2019 öppnar även en ny konceptförskola i Gäddeholm.

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås