Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Ackreditering till presskonferens och prisceremoni Tomas Tranströmer-priset 2012

Datum och tid: Fredagen den 4 maj. Presskonferensen börjar kl 14, prisceremonin klockan 18.
Plats: Västerås. Presskonferensen hålls på Västerås Stadsbibliotek, prisutdelningen i Västerås Konserthus.

Media välkomnas till presskonferens samt utdelning av Tomas Tranströmer-priset 2012 i Västerås, staden där Tranströmer bodde under 35 år. Årets pristagare är den tyske poeten Durs Grünbein som belönas för ”en poesi som i en mångfald av genrer införlivar nuet med historien”. Priset belönar ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda, och nobelpristagaren kommer själv att närvara vid prisceremonin.

I år har prissumman dubblerats till 200 000 kronor, ceremonin har utökats och fått sällskap av flera kulturevenemang. Bland annat invigs tidigare på dagen Tomas Tranströmers plats vid Stadsbiblioteket i Västerås, där Tomas Tranströmer kommer att medverka.

Program fredagen den 4 maj
13.30 Invigning av Tomas Tranströmers plats med Tomas Tranströmer på plats. Ett nytt verk i serien av stenpoesi invigs.
14.00 Presskonferens med årets pristagare Durs Grünbein och juryns ordförande och ledamoten av Svenska Akademin Per Wästberg.
14.30 Durs Grünbeins författarskap Författaren Aris Fioretos, ledamot i Tranströmer-prisets jury, samtala med pristagaren.
18.00 Prisceremoni i Västerås Konserthus. Ceremonin inleds med en hyllning till nobelpristagaren i litteratur 2011, som för första gången sedan Nobelceremonin möter invånarna i sin förra hemstad.

Till redaktören
Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via Västerås stads presstjänst för att bevaka presskonferens och prisceremoni. Sänd följande uppgifter senast den 27 april 2012 med e-post till sara.olofsson@vasteras.se.

1. Efternamn
2. Förnamn
3. Medieföretag
4. Titel (reporter/fotograf/annan)
5. E-post
6. Telefonnummer

Kontakt
Sara Olofsson
Presskontakt, Västerås stad
021-39 10 28
sara.olofsson@vasteras.se

Intervju- och reportagemöjligheter
Förutom möjligheten att intervjua pristagaren Durs Grünbein, är följande personer tillgängliga för intervjuer:

Anna Bengtsson
Durs Grünbeins svenske förläggare på förlaget Ersatz.

Per Wästberg
Tranströmerprisets juryordförande sedan 1997 och ledamot av Svenska Akademin sedan 1997.

Aris Fioretos
Ledamot i juryn för Tranströmer-priset. Expert på Durs Grünbeins författarskap. För ett litterärt samtal med Durs Grünbein efter presskonferensen på Västerås Stadsbibliotek.

Eva Bonnier
Tomas Tranströmers förläggare sedan många år vid Albert Bonniers Förlag.

I Tranströmers fotspår
Många platser i Västerås, där Tranströmer bodde och arbetade i över 35 år, är centrala i flera dikter. Media kan boka en guidad tur till platserna för dikter som Näktergalen i Badelunda och Kort paus i orgelkonserten.

Orgelkonsert 27 april
Tranströmer besökte ofta orgelkonserterna i Västerås Domkyrka. Den 27 april avslutas orgelfestivalen Orgel 12 med ett beställningsverk baserat på Tranströmers dikt Romanska Bågar.

Stenpoesi
Ida Rosén Branzell är initiativtagare till ett numera internationellt uppmärksammat projekt där sex av Tomas Tranströmers haikudikter blästrats in i marksten och placerats i centrala Västerås. De två senaste fick nobelpristagaren i 80-årspresent av Västerås stad. Ett sjunde verk i serien stenpoesin invigs 4 maj på Tomas Tranströmers plats.

Om Tomas Tranströmer-priset
Tranströmer-priset är ett litterärt pris på 200 000 kronor som utdelas vartannat år av Västerås stad. Priset instiftades 1997 och utdelas till en lyriker från Norden eller annat land som gränsar till Östersjön. Författaren Per Wästberg är juryns ordförande och Tomas Tranströmer finns med som ständig ledamot.

Om pristagaren Durs Grünbein
Durs Grünbein, poet och essäist, föddes 1962 i Dresden i dåvarande DDR. Sedan 1985 är han bosatt i Berlin. Han har mottagit en rad litterära priser, förnämligast Georg Büchners pris, 1995 och är professor vid Konstakademin i Düsseldorf.

Hans skönlitterära författarskap, vilket inleddes 1988 med diktsamlingen Grauzone morgens, ”Mornar i gråzon”, och är tillgängligt på en rad språk, omfattar närmare trettio volymer, omväxlande mellan poesi och essäistik.

På svenska introducerades han 1999 med dikturvalet Biologisk vals, vilket återutgavs 2011 i en något utökad version där de tyska originaldikterna trycktes parallellt med de svenska översättningarna. Också hans essäistik finns översatt till svenska i de båda små men innehållstäta utgåvorna Cartesianska dykaren, 2008, och Atlantis barer, 2010.

Tidigare pristagare
1998 Vizma Belsevica, Knuts Skujenieks (Lettland)
2000 Adam Zagajewski (Polen)
2002 Bengt Emil Johnson (Sverige)
2004 Inger Christensen (Danmark)
2006 Lars Gustafsson (Sverige)
2008 Robert Bly (USA)
2010 Kjell Espmark (Sverige)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås