Gå direkt till innehåll
Ny ljudvandring berättar Djäknebergets historier

Pressmeddelande -

Ny ljudvandring berättar Djäknebergets historier

Djäkneberget är ett mycket omtyckt och välbesökt område i Västerås. Här finns unik kulturmiljö och stora naturvärden. Nu lanserar Västerås stad en ljudvandring där du kan uppleva bergets historia och träffa många västeråsare som har egna minnen och en relation till berget.

Ljudvandringen finns i appen Västeråsguide och är uppbyggd av ett stort antal reportage. Här berättas både den gamla historien och om hur Sam Lidman skapade parken på 1800-talet, men du får även höra mer nutida berättelser som är viktiga att lyfta och bevara.

En av dem vi möter är Bosse Siösteen som bland annat berättar hur han som barn på 1940-talet susade ner för berget i en kälkbacke som fanns på bergets östra sida. Han har även erfarenhet av traditioner på Djäkneberget. Sedan 25 år tillbaka är han ansvarig för det valborgsmässofirande som Västerås Kvartettsångare arrangerar på berget.

– Jag känner mig stolt över att få vara med i ljudvandringen och få vara en del av Västerås historia på något sätt. Det är väldigt roligt att få vara med, säger Bosse Siösteen.

I ljudvandringen får du även höra dansbanan komma till liv, lära känna grodorna i dammen, du får förklaringen till inskriptionerna i sten. Vi berättar även om vattentornet, djurparken, kungliga besök och mycket mer. Djäkneberget är en älskad plats som har mycket att berätta för den som vill lyssna.

Historia, nutid och västeråsarnas minnen
Historikern Rebecca Svensson är med och ger en djupare bild av parkens historia, stadsbiolog Kerstin Isaksson avslöjar grodornas hemligheter och så blir det många, många fler berättelser och människor. Producent och reporter för ljudvandringen är Pia Lindhe Rudolf, kommunikatör på Västerås stad.

– Det har varit viktigt för oss att lyfta folklivet på Djäkneberget samtidigt som vi berättar om bergets historia. Det är västeråsarnas berg och vi ville att det här ska vara deras historier också, säger Pia.

Bosse är en av de västeråsare som medverkar och Anders Nylén är en annan. Han har bott precis bredvid berget i över 50 år.

– Det har varit spännande att tänka tillbaka på Djäknebergets historia och minnas. Det har betytt mycket för mig. Jag har varit här nästan varje dag i 50 år, säger Anders.
Han tar oss bland annat med upp i vattentornet och berättar om ett pilgrimsfalksprojekt. Han minns även djurparken som fanns på berget från 1940-1970-talet.

Djäkneberget har engagerat människor i alla tider. Det rymmer både stor publika evenemang som firande av valborg och nationaldagen och vardagsliv med promenader och avkoppling. Djäkneberget har även stora värden när det gäller kulturmiljön. Det är en del av det riksintresse för kulturmiljövård som skyddar delar av Västerås som berättar om stadens historia. Länsstyrelsen utreder nu även om Djäkneberget ska klassas som ett byggnadsminne.

– Djäkneberget är en helt unik park som många västeråsare har en relation till. Här ser vi möjligheten för jättemånga att få lära sig mer om det här berget, säger Linnea Viklund parkchef på Västerås stad.

Samarbete med minnesfond
Ljudvandringen har kommit till i samarbete mellan Västerås stad och Ruth Randall Edströms minnesfond. En minnesfond som upprättades för Ruth som var lärare och gift med Sigfrid Edström, den forne ASEA-direktören. Avkastningen från fonden ska bland annat gå till insatser på Djäkneberget. Helene Öhrling är ordförande i fonden.
– Vi har ett kulturarv på Djäkneberget som det är väl värt att ha lite större stolthet och kunskap kring. Ljudvandringen är viktigt för att både västeråsare och besökare i staden ska få veta mer om historien runt Djäkneberget. Jag hoppas att den ska bidra till att vi ska känna större stolthet över en av de fina platser vi har i vår stad, säger Helene Öhrling som utöver sitt uppdrag som ordförande för minnesfonden även är stadsdirektör i Västerås.

Ladda ner Västeråsguide
Du kan lyssna på ljudvandringen genom att ladda ner appen Västeråsguide. Den är kostnadsfri och finns att hämta i Appstore och Google play. Du kan lyssna på ljudvandringen var som helst, men den upplevs bäst på plats på Djäkneberget. Ett tips kan vara att ladda ner vandringen när du har tillgång till wifi.
I appen finns även sedan tidigare en ljudvandring där vi berättar om hur Öster Mälarstrand har förändrats från att vara ett slutet industriområde till att bli en levande stadsdel.

Kontaktperson:

Pia Lindhe Rudolf, kommunikatör och producent/reporter för ljudvandringen
021-39 01 34, 072-14 66 982
pia.lindhe.rudolf@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås