Gå direkt till innehåll
Nio veckor fyllda av liv och rörelse på Vallby Friluftsmuseum

Pressmeddelande -

Nio veckor fyllda av liv och rörelse på Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum i Västerås är ett av Västmanlands största och populäraste besöksmål, en pärla för besökare i alla åldrar. Under nio veckor, 17 juni-18 augusti, fylls hus och gårdar med liv och rörelse.

En brokig skara människor huserar här: pigor och drängar, skolfröknar och bodbiträden, arbetare och torpare. Gästerna kan delta i gammaldags lektioner, karda ull, skura golv, smaka på nybakat bröd, tvätta kläder eller följa med på dramatiserade rundvandringar. En tidsresa med dofter, smaker och röster från förr lämnar ingen oberörd.

Museet rymmer ett fyrtiotal byggnader från hela Västmanland. Här kan man få en bild av hur man förr har bott, levt och verkat i Västmanland. Miljöerna speglar villkoren på stad- och landsbygd, hos bättre och sämre bemedlade. 

Gårdarna omges av historiska trädgårdar med prydnads- och nyttoväxter som hör hemma i de tider och miljöer som museet skildrar. I hagarna kring museet finns jämtgetter, fjällnära kor, gestrikefår, linderödssvin och andra lantrasdjur. Att hälsa på råmande kor, klappa kaniner eller titta på spralliga killingars framfärd kan trollbinda både stora och små under lång tid. 

Kliver man över tröskeln till den gamla bergsmansgårdens feststuga förflyttas man raskt drygt 300 år tillbaka. Blomsterslingor och bibliska motiv pryder rummet. Den femuddiga stjärnan i fönsterkarmen visar att man tog alla till buds stående knep för att hålla onda makter borta. På gården kan man pröva på äldre spel och lekar, såsom dra kavel, hoppa säck eller dragkamp.

På bondgården är de breda golvtiljorna nötta av alla fötter som under århundraden har trampat här. Kika in i alla prång och utrymmen såsom bagarstuga, bryggstuga, visthusbod och snickarbod.

Vid torget finns den ståtliga Tenngjutaregården som speglar en borgarfamiljs hem. I trädgården finns den mondäna syrenbersån samt en praktfull blomsterrundel med spegelklot och trädgårdssnäckor. Ett högt plank skiljer de bättre bemedlade från de sämre lottade. Kliv in på den stenlagda, ojämna bakgården med dass, vedbod och tvättstuga. Tvättlinorna fladdrar i luften och gården är fylld av allsköns bråte. I den enkla arbetarbostaden möts man av lukten av matos och trångboddhet.

Slår man sig ner i byskolan gör man bäst i att sträcka på sig. Här hålls gammaldags lektioner med välskrivning, räkning och högläsning. I skolträdgården finns köksväxter som återfinns på skolplanscherna i skolsalen; krusbär, vinbär, sparrisört och mycket mer.

I lanthandeln kunde man förr inhandla allt ifrån skopligg till snus och falukorv. Bodbiträdet hjälper beredvilligt till att lägga i syrliga karameller i din strut. Smaken av sommaren på Vallby sitter kvar långt efter att besöket tagit slut. 

Mer information, ta kontakt med Vallby Friluftsmuseum:
Katarina Frost, 021-39 80 78  
Ulla Blomqvist, 021-39 80 71
Nina Larsen Welander, 021-39 80 19

Fakta Vallby Friluftsmuseum

Museet är öppet varje dag året om kl 10.00-17.00 med fri entré. Under sommarsäsongen 17 juni-18 augusti är det öppet dagligen i museimiljöerna. Dramatiserade trädgårdsvandringar ges varje dag kl 11.00, dramatiserade rundvandringar kl 14.00 samt djurvandringar med utfodring av djuren kl 15.30. Biljetterna köps i lanthandeln och kostar 50 kronor. Barn under 16 år går gratis i vuxens sällskap.

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås