Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Miljonstöd till Northvolt befäster Västerås som världsledande energikompetenscenter

Att batteritillverkaren Northvolt nu tilldelas 238 miljoner kronor från EU för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås är ett glädjande besked för Northvolt. Det är också ytterligare ett bevis på vilken världsledande position Västerås har för att ta fram morgondagens energilösningar och inte minst inom den pågående elektrifieringen inom fordonsindustrin.

Sverige deltar i EUBatIn, ett projekt som stödjer forskning och innovation i batterivärdekedjan. 11 februari beslutade regeringen att ge Energimyndigheten i uppdrag att betala ut 238 miljoner kronor till Northvolt.

-Vi pratar ofta om Västerås som elektrifieringens huvudstad och ett världsledande energikompetenscenter. Det är oerhört glädjande att få besked om att Northvolt får stöd till den forskning de genomför i Västerås för att göra framtiden hållbar. Det här är ytterligare ett bevis på att Västerås befäster positionen som ett elektrifieringens och högteknologins centrum och vi gör vårt bästa för att stödja denna utveckling genom att erbjuda de bästa av förutsättningar för företag som Northvolt att bedriva sin viktiga verksamhet här, säger Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås stad.

Till exempel har Västerås stad och Mälarenergi jobbat intensivt för att möjliggöra den fysiska etableringen av Northvolt Labs på Finnslätten och inte minst vidareutvecklingen kring Vision Finnslätten och det planprogram som kommer vara en möjliggörare för Northvolts större campusvision kring Labs.

-Finnslätten, där internationella tågkoncernen Bombardier tidigare meddelat att de förlägger sitt globala forskningscenter för utveckling av batteridrivna fordon granne med Northvolt, är ett av våra stora visionära stadsdelsprojekt där vi tillsammans med många aktörer skapar en plats för företag som skapar långsiktiga och hållbara värden, en plats där vi integrerar forskning och utbildning med företagens utveckling, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör Västerås stad och vd för Västerås Marknad och Näringsliv AB.

Dagens besked om miljoner till Northvolt är också ytterligare ett bevis på att EU ser mycket positivt på det omställningsarbete inom elektrifiering som pågår i Mälardalsregionen där Västerås varit drivande. I slutet av förra året fick partnerskap av globala teknikbolag samt universitet och forskningsinstitut i regionen där Västerås stad ingår i Östra Mellansverige och Stockholm drygt 10 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden för att etablera en nationell och internationell hub inom elektrifiering, energi och mobilitet med speciellt fokus på tunga transporter. Gemensamt vill parterna utföra aktivt utvecklingsarbete som driver på omställningen för elektrifiering.

För mer information:

Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås stad 021-39 32 31

Eva Lilja näringslivsdirektör Västerås stad och vd Västerås Marknad och Näringsliv AB 021-39 01 11

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås