Gå direkt till innehåll
Bigbelly-tunna som finns vid Lögastrand. Bigbelly-tunnorna som ska stå i Vasaparken ser ut som skräpvarelser.
Bigbelly-tunna som finns vid Lögastrand. Bigbelly-tunnorna som ska stå i Vasaparken ser ut som skräpvarelser.

Pressmeddelande -

​Invigning av Västerås första pratande soptunnor

"Ge mig ditt skräp och hör sedan" står det på de nya smarta Bigbelly-soptunnorna i Västerås. Så snart någon slänger en bit skräp så svarar soptunnans "skräpvarelse" med ett stycke intressant kunskap om hållbarhet, djur, natur och hälsa.

De nya pratande Bigbelly-soptunnorna är ett direkt resultat av handlingsplanen för ett tryggare city som Västerås stad och Västerås Citysamverkan tagit fram tillsammans. Målet är att minska nedskräpningen och samtidigt göra det roligt att slänga skräp.

– De nya soptunnorna är en av de insatser som ska bidra till att gångstråken i city känns tryggare och trivsammare, säger Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare, på Västerås stad.

– Bigbelly-tunnorna har givit bra resultat i andra städer när det gäller att minska nedskräpningen, och vi ser gärna att det här är början på en satsning som hela city får ta del av, säger Maria Fors från Västerås Citysamverkan.

Tunnorna invigs på fredag den 22 oktober klockan 12.30 i Vasaparken av Anna Thunell, ordförande tekniska nämnden, Västerås stad. Designtemat för den första serien av pratande soptunnor är "Skräpvarelser", och de tre första exemplaren placeras i Vasaparken.

– Utförandet svarar mot stadens tre strategiska utvecklingsområden; Det är en idé som jobbar med nyfikenhet och lärande för att öka trivseln och bidra till en ekologiskt hållbar stad, menar Anna Thunell.

Lär dig något fantastiskt

Bigbelly-tunnorna har en sensor som känner av ditt skräp och kan tacka genom att spela upp ett förinspelat stycke fakta. Visste du t ex att du är kortare på kvällen än på morgonen? Att om du viker ett papper 42 gånger, så når bunten till månen? Att återvunnet aluminium sparar 95 procent av energin? Tillsammans kan soptunnorna berätta 100 olika fakta.

Hållbara soptunnor

Bigbelly-soptunnorna är på flera sätt smartare än den vanliga skräpkorgen. De komprimerar skräpet automatiskt och kan ta hand om stora volymer. När de behöver tömmas meddelas personal via app eller e-post. De driver sig själva med förnybar solenergi och ger möjligheter till olika typer av roliga teman, både vad gäller ljud och design.

Fakta Bigbelly High Capacity 5.0

Bigbelly High Capacity 5.0 är fristående papperskorg med inbyggd komprimator som kan ge plats åt 570 liter skräp. Bigbelly High Capacity tillhandahåller ett slutet system som skyddar innehållet från obehöriga och skadedjur. Enheten drivs av förnybar energi från enhetens solpaneler och har smarta sensorer som känner av fyllnadsnivåer och systemstatus. Med hjälp av molntjänsten CLEAN kan renhållningsansvariga kontrollera och styra enheten på distans.

EWF ECO AB är exklusiv distributör för Bigbelly-soptunnorna i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Företaget är baserat i Rimbo, Norrtälje kommun, och drivs av familjen Järnebrink. För mer information, prata med Emma Duxbury 010-4952479 eller besök ewfeco.com/bigbelly.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås