Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Högt tryck på stadens bygglovsavdelning

På grund av ett högt antal inkomna ärenden och minskad bemanning under sommaren finns risk för att det kan ta längre tid att få svar i bygglovsärenden.

– Sommaren är här och vi som alla andra behöver en välförtjänt semester efter en tuff vår. Vi är så klart bemannande under hela sommarperioden och gör allt vi kan för att de som behöver ska få snabb hjälp. Men under sommaren måste personalen på plats fokusera på själva handläggningen och det kan innebära att det kan ta något längre tid att få svar från oss, säger bygglovschefen Vesna Kranjec.

Antalet inkomna ärenden har varit konstant högt sedan förra våren men i år är trycket ännu högre. Redan i år sammanfattas 1 302 inkomna ärenden, vilket är 30 procent fler än motsvarande period förra året.

– Vi ser en viss ökning i ärenden som möjligtvis kan kopplas till pandemin, många har kanske tid att ta tag i små projekt hemma och söker bygglov. Men det handlar också om stora och mer komplexa byggprojekt. Det händer mycket i Västerås. Under sommarens ansträngda situation ber vi om lite extra tålamod, säger Vesna Kranjec.

Under 2020 fick 97 procent av alla inkomna ärenden beslut inom 10 veckor, från att ärendet varit komplett. De flesta ärenden får beslut inom tre till fem veckor från att de är kompletta. Här är bästa tipsen till dem som planerar en ansökan.

  1. Kontakta gärna bygglotsen på Kontaktcenter innan du börjar planera, så att du vet vad som gäller för fastigheten och vad det finns för förutsättningar. Kontaktcenter kan hjälpa till att ta fram till exempel gamla handlingar och ritningar (om det finns) som du kan utgå ifrån. 021-39 00 00, knappval 3.
  2. Planera och läs på om vilka uppgifter som behövs för din ansökan. En tydlig ansökan med tydliga ritningar gör det lättare att ta beslut.
  3. Om du kan – anlita gärna någon som kan hjälpa dig att ta fram bygglovshandlingar. Ett bra underlag underlättar hanteringen av ärendet.
  4. Kom ihåg att skriva mejladress så att vi enkelt kan ta kontakt.
  5. Sök bygglov genom stadens e-tjänst för bygglov.

Mer information finns på vasteras.se/bygglov. Bygglotsen på Kontaktcenter kan svara på de flesta frågor som handlar om bygglov, till exempel frågor om nybyggnation, ändringar, rivningar, och detaljplanebestämmelser med mera.

Mer information: Vesna Kranjec, bygglovschef, telefon: 021-39 12 94.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås