Gå direkt till innehåll
Röd markering visar de sträckor som får ny beläggning. Rutor/siffror visar var alla projekten sker. Projekt 1: Vasagatan, etapp 2. Projekt 2 och 3: Byte av markvärmefördelare, Stora Gatan. Projekt 4 och 5: Mälarenergi utför ledningsarbeten.
Röd markering visar de sträckor som får ny beläggning. Rutor/siffror visar var alla projekten sker. Projekt 1: Vasagatan, etapp 2. Projekt 2 och 3: Byte av markvärmefördelare, Stora Gatan. Projekt 4 och 5: Mälarenergi utför ledningsarbeten.

Pressmeddelande -

God samordning när Västerås city ska renoveras

Västerås stad och Mälarenergi ska genomföra flera underhållsarbeten som medför trafikavstängningar i Västerås city. För att minimera stöket samordnar vi dessa projekt under vecka 15-26. När allt är klart har vi säkrat markvärmen i området och fått ett finare och mer tillgängligt city.

Det här gör Västerås stad

  • Vi genomför andra etappen i projekt Vasagatan. Underhållsarbetet sker från korsningen vid Hantverkargatan och fram till Munkgatan. Bland annat justerar vi sättningar i trottoarerna, lägger om plattor, anpassar höjderna vid butiksentréerna, sätter arm- och ryggstöd på varannan soffa för bättre tillgänglighet, ersätter trasig utrustning samt sätter in bättre belysning. Det blir också en tillgängligare busshållplats vid Stora Gatan läge C som gör det lättare att kliva av och på bussen. Hållplatsen kommer även att förstärkas och förlängas till cirka 39 meter.
  • Vi byter markvärmefördelare vid Stora Gatan/Sturegatan samt vid Stora Gatan/Slottsgatan.
  • När alla projekten är klara, inklusive Mälarenergis projekt, lägger vi ny beläggning på Vasagatan och Stora Gatan enligt kartan.

Det här gör Mälarenergi

  • Underhåll av vatten och avlopp vid Munkgatan.
  • Underhåll av fjärrvärme vid Stora Gatan.

Samordnad tidplan för effektivare arbete

För att vi ska slippa leda om trafiken under flera, kortare tillfällen gör vi istället en samordnad trafikavstängning. Det gör att vi kan jobba effektivare med arbetena och det blir lättare för både resenärer och trafikanter att veta vad som gäller. Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan säger:

– Jag är verkligen glad över att Västerås stad och Mälarenergi samordnar sina insatser för att minimera stöket och korta ner byggtiden. Vi har länge arbetat med konceptet Kraftsamling i Västerås. Vi kan nu se att vårt fina samarbete med fastighetsförvaltare, VL, Mälarenergi, Västerås stad och andra aktörer ger resultat. Det finns så många fördelar med att arbeta tillsammans. Inte minst så alla butiker, restauranger, kontor och andra verksamheter i city verkligen känner att vi arbetar hårt för att göra det så bra som möjligt för dem.

Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden, stämmer in:

– Jag är också väldigt glad över att vi har ett gott samarbete runt det här och jag hoppas att alla västeråsare och besökare kommer att uppleva den här upprustningen som ett lyft för centrum. Det känns bra att vi är i gång med etapp 2. Det kommer att göra centrum både tillgängligare, tryggare och trevligare för alla.

Preliminär tidplan

  • Vecka 15. Etablering på Vasagatans gångytor.
  • Vecka 16. Etablering på Vasagatans körbana. Trafiken stängs av, läs mer nedan.
  • Vecka 18-21. Bytet av markvärmefördelare på Stora Gatan/Slottsgatan.
  • Vecka 22. Bytet av markvärmefördelare på Stora Gatan/Sturegatan.
  • Vecka 26. Alla cityprojekt, inklusive ny beläggning, ska bli klara. Vi anpassar tidplanen beroende på eventuella event.
  • Vecka 27. Trafiken går som vanligt igen.

Så här påverkas trafiken under vecka 16-26

  • Vasagatan stängs av för all fordonstrafik mellan Igor och Munkgatan.
  • Igors parkeringshus är öppet som vanligt.
  • Cykeltrafik är tillåten längs Vasagatan, förutom vid arbetsområdet. Här behöver du leda din cykel.
  • Det kommer alltid att vara framkomligt längs trottoaren och till alla entréer.
  • Stora Gatan är endast öppen för leveranser. Infart sker från Kopparbergsvägen (enkelriktad trafik).
  • Gång och cykel tillåten längs Stora Gatan. Körbryggor kan förekomma. Avspärrningen ändras under arbetets gång.
  • Stora Gatan stängs av för övrig fordonstrafik, inklusive busstrafik.

Busstrafiken leds om via cityringen

Hållplatserna Rudbecksgatan, Smedjegatan, Stora Gatan och Källgatan kommer att stängas av i båda riktningar under vecka 16-26. Linje 1-6 och 21 kommer att ledas om via cityringen. Använd hållplats Västerås Central om du vill byta buss. Där väntar bussarna in varandra genom så kallad samtrafik.

Även Flexlinjen, färdtjänst och sjukresor påverkas av avstängningen. Hållplatsen vid Igor kommer inte att kunna användas. Följande hållplatser är öppna i city: Stora Torget - Flexhållplats 1501, Källgatan - Flexhållplats 1212, Fiskartorget - Flexhållplats 8701, Skrapan - Flexhållplats 1301, Konserthuset - Flexhållplats 1210 och Centralen - Flexhållplats 1209. I och med att inga fordon kan trafikera Västerås city kan det bli längre res- och väntetider.

Så här påverkas leveranser

Vasagatan är avstängd mellan Igor och Munkgatan. Leveranser måste ske via Citytunneln eller annan plats som kunden meddelar. Trafiken längs Stora Gatan, mellan Kopparbergsvägen och Slottsgatan, är enkelriktad under byggtiden. Infart sker via Kopparbergsvägen. Tänk på att utrymmet är begränsat vid arbetsområdet. Cyklar eller mindre fordon för postutlämning anvisas till lämplig plats utanför arbetsområdet.

Om Kraftsamling

Kraftsamling är ett samverkansarbete mellan Västerås Citysamverkan, fastighetsägare, företag, organisationer och Västerås stad för att tillsammans utveckla Västerås city.

Läs mer

vasteras.se/vasagatan-storagatan

vl.se/vasagatan-storagatan

vasterascity.com/kraftsamling

https://www.malarenergi.se/driftinfo/

Mälarenergis Kundcenter

021-39 50 50 eller post@malarenergi.se

Presskontakter

Anna Thunell (MP) Ordförande i tekniska nämnden och kommunalråd

021-39 13 94 eller anna.thunell@vasteras.se

Maria Fors, VD/Cityledare på Västerås Citysamverkan

070-532 53 30 eller maria.fors@vasterascity.com

Anita Norrby Carlsson, Enhetschef Planering och utvecklingpå Kollektivtrafikförvaltningen/VL

021- 17 37 59 eller anita.norrby.carlsson@regionvastmanland.se

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås