Gå direkt till innehåll
Fördjupat samarbete mellan räddningstjänsten och Frivilliga resursgruppen i Västerås

Pressmeddelande -

Fördjupat samarbete mellan räddningstjänsten och Frivilliga resursgruppen i Västerås

Västerås stad och Mälardalens brand- och räddningsförbund vill fördjupa samarbetet för att förenkla för räddningstjänsten att vid behov kunna använda sig av Västerås stads frivilliga resursgrupp.

Samarbetet innebär bland annat att Västerås stads frivilliga resursgrupp (FRG) i Mälardalens brand- och räddningsförbunds regi får anpassad utbildning till exempel i att hantera räddningstjänstens loggsystem, arbeta i stab och bistå räddningstjänsten med mat och logistik.

Västerås stad har sedan 2010 haft en frivillig resursgrupp. Gruppen ska kunna rycka in vid kriser och samhällsstörningar, som exempelvis skogsbränder, elavbrott, stormar, och då också stötta kommunens verksamheter och ge service åt invånarna.

Under den stora skogsbranden i Västmanland 2014 lånades gruppen ut som en resurs direkt underställd Mälardalens brand- och räddningsförbund. Det samarbetet visade sig vara mycket värdefullt för alla inblandade parter. Medlemmarna i FRG fick i uppdrag bland annat att rycka in som stabsassistenter, se till att all räddningspersonal fick mat samt att samordna allmänhetens gåvor och hjälp.

Avtalet mellan Västerås stad och Mälardalens brand- och räddningsförbund undertecknas fredagen den 8 maj klockan 14.00.

Plats: Stadshuset, lokal A287

Media hälsas välkommen att vara med när avtalet undertecknas.

För mer information:

Christopher Forsberg, Säkerhetssamordnare, 021-39 26 84,
Västerås stad christopher.forsberg@vasteras.se

Per Vikner, ställföreträdande räddningschef, Mälardalens-brand och räddningsförbund,
021-39 82 15

per.vikner@mbrf.se

Snabbfakta om Frivilliga resursgruppen:

Civilförsvarsförbundet utbildar medlemmar och ledare till FRG. Dessutom samordnar förbundet rekryteringen till grupperna. Uppdraget kommer sedan 2009 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Idag finns FRG i nära 120 av Sveriges kommuner.

Mer information: http://www.civil.se/frg/

Foto: Frivilliga resursgruppen

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås