Gå direkt till innehåll
Europa Direkt Västerås pratar EU med ungdomar och invånare på Västerås stränder

Pressmeddelande -

Europa Direkt Västerås pratar EU med ungdomar och invånare på Västerås stränder

Konferensen om Europas framtid är invånarnas möjlighet att säga vilket slags Europa vi vill leva i. Europa Direkt Västerås har varit på Lögastrand och Gäddeholms badplats och lyssnat in vad västeråsarna tycker om EU.

Imorgon den 8 juli håller Europa Direkt Västerås och våra feriepraktikanter Lucas Elfvendahl och Hanna Brkovic till på Björnöbadet. Nästa vecka håller vi till på Lögastrand tisdagen den 13 juli, på Gäddeholms badplats onsdagen den 14 juli och på Björnöbadet den 15 juli.

Västeråsarens åsikter kommer inkluderas i en rapport som skickas in på EU:s plattform Gör din röst hörd och invånaren kan därmed bidra till att forma vår framtid i Europa. EU-parlamentet och EU-kommissionen hanterar informationen och har öppna debatter i EU-parlamentet om medborgarnas inskick. Även kommunstyrelsen kommer att få ta del av informationen efter sommaren.

Hittills har vi fått tips om att EU borde införa ett gemensamt pantsystem för att minska plaster, vi har diskuterat hållbart resande, tåg- och batteriutveckling, covidbevis, vaccinationer, cyberattacker och EU:s säkerhetsarbete, EU:s cancerstrategi, Europass – EU:s verktyg för att skapa ett internationellt CV som kan användas vid jobbsökningar i hela Europa inklusive Sverige. EU fick både ros och ris. Invånarnas åsikter gick t.ex. isär i några frågor. En del var positiva till EU-arbetet i stort medan andra kritiserade EU för att vilja styra över andra länder i för stor utsträckning. Det fanns åsikter om att EU ibland bestämde lite för mycket inom en del områden.

Vi hoppas att så många som möjligt vill berätta om sin syn om EU för att det ska återspegla västeråsarnas åsikter. Konferensen om Europas framtid pågår åtminstone fram till årsskiftet.

Länk till vårt evenemang på plattformen Gör din röst hörd: https://futureu.europa.eu/processes/Education/f/37/meetings/22243
Länk till plattformen Gör din röst hörd där invånarna själva kan lägga in sina idéer: https://futureu.europa.eu/


Kontakt och mer information

Charlotta Filling
Verksamhetsansvarig på Europa Direkt Västerås
021-39 26 36

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås